Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

V ulicích Prahy jsem během včerejška potkávala lidi s pytli brambor, maminky nakládající své užitkové vozy po strop rýží a těstovinami, a také frontu od lékárny až na zastávku tramvaje. A vlastně jsme měla pro některé tak trochu pochopení. A to nejsem žádný „prepper“. Zároveň se mě ale zhostila úzkost. Mám taky dost fazolí? A co se bude dít se všemi těmi bramborami, až slečně ve špajzu naklíčí a ona je vyhodí? Kolik má asi pán dětí, že vykoupil všechno kuřecí?

V tu chvíli bylo jasno. Je třeba tohle šílenství trošku zchladit. A začít u sebe. I když - a to přiznám, já jsem včera běžela pro své oblíbené brambory na poslední chvíli do Holešovické tržnice, kterou chvíli po mém odchodu zavřeli. Je ale také  pravda je, že už teď se bojím, jak těžko mi bude, až ty brambory, co jsem koupila, zplesniví.

U nás doma jsme svolali dvojčlennou schůzi krizového štábu a rozhodli se vytvořit ucelený dvoutýdenní jídelníček pro případnou karanténu. Nakoupíme, nebo doplníme zásoby jen toho, co víme, že opravdu sníme. I když budeme muset být zavření 14 dní doma, hlady trpět nebudeme a do té doby budeme nakupovat jako vždycky. Zkrátka normálně.

Vařím opravdu denně a protože jsem systematická, mám v podstatě vždy jasně naplánováno, co nakoupit a co z toho uvařit. Tak jsem si říkala, že to s vámi budu sdílet.

Tohle je náš rodinný jídelníček i se seznamem věcí, které potřebujeme na 14 dní případné karantény. Pokud se bojíte, že přestane fungovat rohlik, košík i itesco, že sousedka nebo bratr vám nebudou moci za dveřmi nechat nákup a že budete muset být opravdu úplně odříznutí, můžete se inspirovat.

Čtrnáctidenní jídelní plán jsme si vytvořili z toho, co rádi vaříme, co nám chutná, ale také z toho, co už doma je. Zároveň máme doma roční holčičku, takže nemám čas stát u plotny třikrát denně. Proto jsem  některé z receptů naplánovala tak, že můžu dát část do mrazáku, nebo jíst druhý den; případně na sebe recepty navazují. Doma jsme sice tři, ale nákup jsem sepsala na rodinu o čtyřech lidech, aby byla nějaká rezerva.

Hlavní motivací k vytvoření tohoto „jídelníčku“ a nákupního seznamu byla vlastní zvědavost, kolik je vlastně potřeba potravin na dva týdny. A hlavně! Chci nabídnout inspiraci lidem, kteří vykupují rýži a těstoviny po tunách naprosto bez plánu a představy, co budou vařit.

Možná je v mém plánu zbytečně moc jídel, protože i my občas jíme jedno jídlo i tři dny za sebou k večeři, obědu a zase večeři. V tom případě můžu vždycky zbytky dát do mrazáku a vystačím klidně ještě o pár dní déle. V nákupním seznamu určitě také sem tam něco chybí, takže pokud nějakou takovou chybu objevíte, dejte mi vědět v komentářích a jí to opravím.

Věřím, že mnoha lidem konkrétní nápady přijdou vhod. Protože kdy naposledy jste měli doma celý měsíc děti od rána do večera, kdy naposledy jste ve všední den doma obědvali i s manželem? Na víkend to možná máte nacvičené, na týden na chalupě také, ale na 14 dnů...? Inspirujte se a inspirujte i mě! Ráda si vaše nápady a praktické rady přečtu v komentářích.

 

snídaněpřípravaobědpřípravavečeře
1
2toasty
3vločky
4omeleta
5
6chléb
7
8
9
10toasty
11
12
13perníkbramboračka
14kroupoto

Nákupní seznam:

Zelenina: cibule 2 kg, česnek 3 hlavy, zelí kysané max. 4x, brambory max. 10 kg, houby sušené, petržel 8 ks, celer 3 větší bulvy, mrkev 4 kg, červená řepa 3 bulvy (ideálně už vařená loupaná)

Mražené: špenát 2x, brokolice, směs různých druhů zeleniny 3x, směs polévkové zeleniny 1x, hrášek 1x, ryba nebo filé pro 4 osoby dle nabídky, slepice 1x

Konzervované: rajčata v konzervě loupaná krájená 8x, v celku loupaná 2x, protlak 2x, pečené papriky sterilované, nutella 2x, marmelády 4x, ančovičky 1x, artyčoky v oleji 1x, žampiony, olivy 1x

Trvanlivé: fazole sušené 2x, kroupy 1x, rybičky v oleji 2x, kukuřičná polenta 1x, máslo 3x, couscous 2x, kakao nebo granko 2x, vločky 1x, cukr 4x, strouhanka 1x případně se dá udělat, kyselé okurky 2x, kečup 1x, olej rostlinný 3x, olivový 1x, toastový chléb 2x, chléb trvanlivý 2x, těstoviny 4x, mouka hladká 4x, polohrubá 1x, pohanková mouka 1x, tortilly 2x, droždí sušené 6x, rýže 2 kg, čočka 1 kg, cizrna 1 kg, nudle rýžové, houskové knedlíky v prášku 4x, želatina 1x

 

Mléčné: Trvanlivé mléko UHT 10x, tvaroh 3x, smetana na vaření UHT 3x, sýr tvrdý krájený i vcelku 4x 250 gramů, parmezán 1x balení, máslo 4x, mozzarella, zakysaná smetana

Vejce: 30ks

Maso: uzené maso vakuované 2x, klobásy 6ks, kuřecí maso s kostí 1kg (dvě balení), mleté maso směs 0,5kg 2x, hovězí kosti a žebra na polévku, vepřové maso 0,6kg, šunka z pultu 4x 200 gramů, anglická slanina 200 gramů, špek nebo jakákoliv vakuovaná slanina

Koření: Sůl 1x balení, pepř mletý nebo vcelku 2 balení, paprika mletá sladká 2 balení, indické koření (garam masala, pískavice, kurkuma, kardamom atp.), majoránka 3 balení, oregano 1x, bazalka sušená 1x, jedlá soda 5x, kypřící prášek 5x

Svačinky: dle chuti, věku a rozpočtu

A to je opravdu vše. Není třeba naložit pět kartonů mlék, 10 balení kuřecích stehen, ani 40 kilo rýže. Jen je třeba se zamyslet, co už doma máte, co všechno můžete vařit ve větším množství a mrazit a taky co budete ochotní v karanténě doopravdy jíst. Jo, a zeptejte se taky babi, jestli má plán, rozumnej.

 

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 13.3.2020 14:30 | karma článku: 36,29 | přečteno: 15838x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma: 19,57 | Přečteno: 2278x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:43

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluví...

Šéf sněmovny Johnson přišel na univerzitu podpořit Židy, dav na něj bučel

25. dubna 2024  10:41

Studenti newyorské Kolumbijské univerzity ve středu pokřikovali a bučeli na předsedu Sněmovny...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky