Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Szegedínský guláš a knedlík v ubrousku (21,22)

Co se píše o vaření na novinkách.cz - neplatí o projektu Sandtnerová , ten totiž pokračuje! Další mě neznámé techniky vaření houskového knedlíku. 1 hodinu zamotaný v ubrousku. No to mě podržte. Kdo jste se s tím už setkal, podělte se o své zkušenosti. Moje premiéra byla včera.

Nikdy jsem nic takového nevařila. Zde předkládám přesný postup a fotky úžasného výsledku - krásně kulatý houskový knedlík. Snad se i Vám takhle krásně povede!

Obrovský knedlík:

Do osolené, krupičkové mouky nalijeme v mléce umíchaná vejce a zaděláme řídké těsto, asi jako na kapání. poté do těsta lehce zamícháme na másle usmaženou, na kostěčky nakrájenou vychladlou housku a těsto dáme na 1 hod. odpočinouti. Čistý, mokrý, vyždímaný ubrousek potřeme máslem, těsto do něho nalijeme, zavážeme dvakráte nad sebou a knedlík dáme vařiti do osolené, vařící vody 1/4 hod. Pak rozvážeme spodní zavázání a knedlík dále vaříme ještě 3/4 hod. (celkem 1 hod.). Hotový knedlík rozkrájíme nití, omastíme a posypeme strouhanou houskou.

Rozpočet pro 5 osob: 26 dkg mouky, sůl, 1/3l mléka, 3 vejce, 20 dkg krájené housky, Na posypání: 1 dkg housky a 3 dkg másla, 1 dkg másla na ubrousek

Moje poznámky:

Těsto je snadné. Mouka stačí hrubá. Podstatné je, si dobře potřít máslem ubrousek (utěrku) až do kraje, který se bude bezprostředně dotýkat knedlíku zevnitř a správně vše zabalit a zavázat. Knedlík je lépe udělat podélný, než tlustý.

Vážeme takto: Uděláme jeden uzlík na každé straně, těsně tam, kde končí těsto. Vypadá to pak jako takový veliký "bonbón". Dále uděláme další uzlík asi 1,5 cm za jedním z prvních provázků a nebo uděláme dva, každý s mezerou asi 1 cm. Na obrázku mám jeden na každé straně.

První uzlík se po 1/4 hodině vaření ustřihne, protože těsto se roztáhne a potřebuje tak více místa. Záleží na tom, jak velký knedlík děláte, podle toho volte vzdálenost uzlíků.

Když ho rozbalíte z utěrky, vypadá tak trošku pomačkaně a má na sobě otisk látky, takové miminečko.

Když ho ale nakrájíte, je z něj prvotřídní TAKZVANÝ "OBROVSKÝ KNEDLÍK""

Jen tak na zkoušku, jsem malinko těsta do ubrousku nezabalila a uvařila zvlášť jako normální knedlík. Rozdíly patrné byly především v tuhosti, mazlavosti a také obtížnějším krájení. Ubrousková technika určitě vítězí!

Mezitím jsem v papiňáku dusila Szegedín II.:

Na sádle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibulku, přidáme papriku, utřený česnek, na kostky nakrájené vepřové maso osolíme, zalijeme polévkou a udusíme do měkka. Poté je zahustíme řídkou jíškou a povaříme ještě dobře. V jiném kastrole usmažíme cibulku a papriku, přidáme kyselé zelí, zalijeme je 1 lžící vody a udusíme do měkka. Pak zelí zamícháme do guláše a vše ještě dobře prohřejeme.

Rozpočet pro 5 osob: 3 dkg sádla, 5 dkg cibule, na špičku nože papriky, 1/2 stroužku česneku, 75 dkg vepřového masa, jíška: 1 a 1/2 dkg sádla, 1 a 1/2 dkg mouky, zelí: 2 dkg sádla, 2 dkg cibule, paprika, 20 dkg zelí

Moje poznámky:

Sádla je tam teda požehnaně, ale je to vynikající. Jako vepřové maso jsem použila vepřovou plec bez kosti dle rad babičky - bezva!

Jinak zelí bych klidně dala více, mě tam totiž hrozně chutná. Ale jinak předepsaná dávka je asi taková ta klasická, co tvoří szegedín takový, jak všichni známe.

Oujé

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 25.5.2010 11:00 | karma článku: 20,25 | přečteno: 3442x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15848x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky