Prague Food Festival
Všem milovníkům jídla a také pražského festivalu, který právě probíhá na Pražském Hradě, je určen tento článek o včerejší návštěvě PFF 2010.
Atmosféra festivalu se na nás valila už cestou po Starých zámeckých schodech (protože jsme se začali potit jako ta selátka ze Lvího dvora). U vchodu jsme vyfasovali každý 10 Grandů a mohlo se začít! Jako první jsme prošli celým areálem, a zmapovali na co máme největší chuť. Všechno vypadalo lákavě a musím přiznat, že lepší místo na konání festivalu si pořadatelé už opravdu nemohli vybrat. Zmíním se snad jen o panoramatu Prahy v pozadí, vzácných stromech Jižní zahrady, architektuře a samozřejmě o tom, jak perfektně vyšlo počasí (na to že celý květen prší, dost dobrý :)
Po tom, co jsme shlédli Pohlreichovu cooking show na téma: "vsaďte se, že uvařím do 100 kč pro dva", jsme se vydali do stanu č. 20 pod jménem "Rybí trh". Dali jsme si Tatara z norského lososa s marinovaným fenyklem a bylinkovou bagetou. Lehce kyselý, ale s perfektním fenyklem a rukolou na vrch. K tomu ještě Čokoládový mousse 75% s čerstvými jahodami! Na začátek dobrá volba.
Dále jsme ochutnali: Hovězí líčka glazírovaná ve pepřové omáčce s restovanou zeleninou a dušenou rýží
a Králíka v dijonské omáčce s bílým a zeleným chřestem ve stánku č. 16 (Mandarin Oriental, Essensia)
Králík nás nijak nenadchnul, zato hovězí líčka i se zeleninou ano. Na mě teda dost dost slaná, ale mezi všemi námi ochutnavači to bylo vyhlášeno jako č. 2 (číslo jedna se dozvíte dále).
Nesměl chybět Kempinski a jeho Grilovaný Flank steak na pyré ze sladkých Batáty brambor s krémovým bílým chřestem a dýňovým olejem. Ten byl také poměrně slušný, ale byl velmi jemně propečený (rare), čehož nejsme nikdo super fanda. Pyré z Batát bylo mňam mňam a chřest to samé.
Dále jsme měli Tortellini plněné bažantem v šafránovém vývaru s čerstvými bylinkami a parmezánem z restaurace Alchymist, Aquarius, která je jinak na Malé Straně. Zajímavé, ale mně to teda co si budeme povídat nijak neoslovilo. Škoda, že jsme nezkusili mořského vlka :) Podáváno nám to bylo na zajímavých dřevěných talířcích.
Další jsme shlédli flambovací show Romana Dolejše z Rikshaw. Ochutnali jsme tak flambované banány, které nám svojí máslovo-rumovou omáčkou absolutně učarovaly. Pan Dolejš zanechal dobrý dojem, zcestovalého profíka. Pak se kolem nás třikrát prohnal uběhaný Polhreich a vypadal, že je rád, že se mohl konečně převléci do svých pohodlných kalhot.
Od Rikshaw jsme měli také marakujový sorbet - oujé dobrej
Nedalo se nic dělat, ale Ambiente nás čekalo na druhé straně areálu. Frontu jsme čekali na padesát dní uleželé hovězí, ale v poslední chvíli jsme dostali chuť na Tatarský biftek na topince. A taky že jsme udělali dobře! Tatarák byl úžasně jemný a chuťově bezkonkurenční. Zvolen jako č. 1 pokrm.
Show Riccarda Lucque byla sladká.(La Finestra a Aromi). Nejen, že opravoval komentátora, když ho špatně překládal, ale ještě si z něj utahoval a vůbec, celou dobu se křenil a mluvil suprově srozumitelnou angličtinou. Připravil chobotnici s mozzarelou, lilkovou pastou (lilek se smaží v celku 1h, pak vykuchá...atd) a bylo to ó ó ó neskutečně vynikající. Lilková pasta chutnala jako 2 dny uzená, což bylo samozřejmě žádoucí a chobotnice byla hezky propečená, ale nikoliv tuhá, no prostě eňo ňuňo. Bylo to opravdu něco. (taky že se o to lidi málem poprali)
(btw, pane překladateli, PARSLEY = petržel, nikoliv těstoviny)
K závěru jsme zvolili moře:
Sake Maki ze Sakury a nakonec slávky Nowako, to byla slaná tečka na závěr. Slávky byly žůžózní, pesto navrch a hlavně jsme si je vychutnali při pohledu na celou Prahu. Já ani nevím, jestli jsem je někdy před tím jedla, každopádně mě to moc chutnalo. Když jsme u nich tak stáli, říkali jsme si, že už konečně vyzkoušíme ty proklaté ústřice, ale ZASE jsme na to neměli odvahu…
sushi
mušle/slávky
Koncem festivalu jsme ještě vyzkoušeli nějaká ta pivečka a já jsem pokecala s kuchaři za Lvího dvora o přípravě selátka (Sandtnerová ho také vyžaduje). Takže jsem se zase o něco vzdělala. K tomu jsem ukusovala Vanilkový košíček, z něhož mě trošku bolely zuby (och tolik cukru!), ale jako né že bych si i tak nepošušňala.
Tak snad příští rok zase!
Jakékoliv Vaše postřehy z festivalu - vítány :)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média
Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...
S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti
Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“
Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...
Fotbalový zápas se dohrál noži. Další důkaz, jak války klanů sužují Německo
Premium Tam, kde kdysi přilétla nějaká ta rána pěstí, se dnes střílí. Řeč je o okresním fotbale v Německu,...
Chybí důležitý lék na astma, i kvůli ceně. Kdo koho vydírá? přou se lidé
Premium Češi s astmatem, alergií či chronickou obstrukční plicní nemocí složitě shánějí lék ve spreji...
Na Ukrajině se už vykládá pomoc z amerického miliardového balíku
Americká vojenská pomoc pro Ukrajinu v rámci balíku, který Kongres schválil koncem dubna, již...
Při hromadné nehodě na Karlovarsku zemřel člověk, další čtyři se zranili
Vážná dopravní nehoda dvou osobních a nákladního vozidla uzavřela silnici I/6 u Čichalova na...
Prodej, Pozemky pro bydlení, 813 m2 - Bystřice pod Lopeníkem
Bystřice pod Lopeníkem, okres Uherské Hradiště
2 300 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz