Jemná bramborová polévka, špenát s výpečky (159, 160)
Když se rozhodnete, že se těmhle všem nástrahám chcete vyhnout, tak se dáte místo do leva do prava a stejně jste v pasti. Farmářská prodejna na magistrátu, country life, biotop a nakonec cheesy. To se prostě nedá! Já jsem vám uplně švorc lidi. Chodit do školy do centra je tak těžké!! Kdybych třeba na střeše školy měla helikoptéru a ta mě vždycky přinesla rovnou domu a já nemusela chodit kolem všech těhle lákadel, tak bych možná nebyla takhle švorc. A nebo bych si mohla vždycky před školou nasadit černej šátek a spolužáci by mě vodili domů.
A to jsem ještě nezmínila ta kvanta podbízivých a miloučkých řezníků, kteří se srocují na břevnově. Nejen, že jich je na Bělohorské asi tak 15, ale všichni jsou to ukrutní filištíni, takže slibují hory doly, chválí vám účes a vůbec dělají všechny tyhlety nefér věci, které zapříčiňují velké odlivy peněz z vaší peněženky.
Jediné, co se s tím dá dělat, je čekat až co se zjeví doma za suroviny a pak z nich něco ukuchtit. Poslední dobou to byla jemňoučká bramborová polévka a špenát s vepřovými výpečky (moje oblíbené).
Jemná bramborová polévka (159):
Vyprané brambory uvaříme ve slupce do měkka. Světležlutou máslovou jíšku zředíme zeleninovou osolenou polévkou, přidáme trochu kmínu, oloupané lisované brambory a dobře povaříme. V polévkové míse ušleháme kyselou smetanu se žloutky a stále míchajíce přiléváme povařenou polévku. K polévce podáváme na másle usmaženou, na nudličky nakrájenou žemli. Tuto polévku podáváme též dětem.
Rozpočet: 75 dkg brambor, sůl, 10 dkg zeleniny, Jíška: 2 dkg másla, 2 dkg mouky, kmín, 1/4l kyselé smetany, 2-3 žloutky, 1 žemle, 1 a 1 dkg másla.
Moje poznámky:
Polévka byla opravdu velmi jemňoučká až dětská a chutnala skvěle. Dřevěnou lžící chutnala skoro jako na jarním keltském festivale, takže jsem si trošku zavzpomínala… Lisování pomocí pasírovačky je hračka, takže pokud vlastníte, doporučuji se do polévky pustit :)
Špenát jako příkrm (160):
Přebraný, v několika vodách vypraný špenát (nesmí se mačkat) vložíme do vařící, osolené vody a povaříme jej 3 minuty (vaří se bez poklice aby nepozbyl pěkné, zelené barvy). Vařený špenát procedíme a dáme okapati na sýto. Pak je jemně usekáme nebo prolisujeme sítem. Světležlutou, řídkou, máslovou jíšku s cibulkou rozředíme polévkou v hustou omáčku, přidáme špenát a dusíme chvíli. Špenát okořeníme tlučeným pepřem, třeným česnekem, a než jej podáváme zamícháme do něj žloutky. Také se dává do špenátu místo žloutků sladká smetana, nebo se usekaný špenát dusí na pokrájené slanině a pak zahustí jíškou zředěnou polévkou. Týmž způsobem upravujeme mladý šťovík i mladé kopřivy.
Rozpočet pro 5 osob: 1kg špenátu, 6 dkg másla, 4 dkg mouky, 3 dkg cibule, sůl, 1 stroužek česneku, tluč. pepř, 2 žloutky nebo 1/8l sladké smetany, 4 dkg slaniny.
Moje poznámky:
špenát je klasika, dala jsem do něj jen žloutky, ne smetanu. Byla to ňamka.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz