Jeden knedlík prosím! (163)
Ještě než jsem to vzdala, pokusila jsem se krájení zelí přenechat někomu zručnějšímum ale ani to se nesetkalo s přílišným úspěchem. Nakonec jsme Horsta prokleli a nakrájeli to starým dobrým nožejčkem od Koryny.
Dušené hlávkové zelí (163):
Hlávku zelí zbavíme vrchních listů, rozřežeme na čtvrtky, rozkrouháme nebo nakrájíme na nudličky a košťál vykrojíme. Potom zelí spaříme vařící vodou a necháme okapati. Drobně nakrájenou cibulku usmažíme na sádle, přidáme zelí, kmín, sůl a dusíme do měkka. Měkké zelí zaprášíme moukou, podusíme, načež zelí podle chuti osladíme a okyselíme octem, znovu podusíme a podáváme.
Rozpočet pro 5 osob: 1 hlávka zelí (3/4kg), 6 dkg sádla, 4 dkg cibule, kmín, sůl, 1 dkg mouky, 1a ½ dkg cukru, 6 lžic octa
Moje poznámky:
Pozor na ocet. Můj již protrpěný chyták. Do půl hlávky zelí jsem dala tak max. 2 lžíce. Tj. do celé hlávky asi tak 3-4 lžíce. Každý jak to má rád… Jinak to ale chutnalo skoro jako od babičky! Mňam.
Sobě jsem nandala pěkně tři knedlíčky, bůčeček, trošku toho tlustého taky samozřejmě, sosíček a zelíčko a těšila jsem se, jak si s přítelem dáme do nosu. Chachá. Opět se projevila moje naivita. Když se z pokoje ozvala ta absolutně chlapácká objednávka: „jeden knedlík prosím“, tak jsem se rozhodla odpovědět věru komickým způsobem… No posuďte sami. Jeden umouněný knedlíček pro pána a tadá tři pro slečnu :D
-kdyby nebylo půl dvanáctý večer, dala bych si pět, ale to už bych si připadala trošku jako prasátko…
Divíte se co to v pozadí fotky rozmazaně vejří do objektivu? To je VODNICE, neboli brukev řepák. Famfáry,... hosana! Druh brukve, kterou je téměř nemožné v dnešní době sehnat. Když říkám téměř nemožné, tak tím myslím, že se již téměř nepěstuje a velmi málo lidí ví co to je vůbec zač. Občas se spolu s hadím mordem (černý kořen) objeví v Country life prodejnách, nebo v nějakých farmářských shopech, ale po většinu roku je to s vodnicí spíše hra na schovávanou. Já jsem jí dopadla ve vězeňské ulici (zde si dovolím odkaz na scuk). Seděla si tam nevinně někde kolem červené řepy a dělala nenápadnou. Tak jsem jí chytla za nať a šup s ní do nákupní tašky. Svazek (3 brukve) mě sice vyšly na asi 50 kč (což je poměrně dost) ale za takový úlovek to stálo!
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Prodej bytu 3+kk, 73 m2, Jana Maluchy, Ostrava - Dubina
Jana Maluchy, Ostrava - Dubina
2 670 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz