Telecí brzlík brzlík BRZLÍK!!! (173, 174)
(pro ty, kteří nechápou: odkaz na stránku "PROJEKT SANDTNEROVÁ")
Tak jsme zase na chvíli zpátky, než se zamknu v nějaké temné kobce a budu trávit dny jen a jen šprtáním biologie, chemie a češtiny.
Za těch pár týdnů, co jsem sem nenapsala ani čárku, jsem se zabývala focením a vařením do soutěže "jak chutná Praha" (čímž bych se asi neměla zase tolik chlubit, páč jsem asi špatně pochopila zadání...-ale nevadí) takže recepty jsem dělala i z jiných kuchařek...
Na fotce mne moje babička zachytila právě v mojí cestovatelské/vařící podobě. V piksle vezu něco na ochutnání někomu na návštěvu (vzdálenost vždy minimálně alespoň 50 km :D) a na zádech mám batoh s notebookem, tašku s oblečením, tašku se lžícemi, vidličkami a rádoby fotogenickými věcmi, stativ a foťák.
Každopádně to, co jsem v rámci soutěže uvařila a bylo ze Sandterky sem dám co nejdříve :) Jako první tedy BRZLÍK.
Ten z vás, kdo již pár mých starších blogerských příspěvků četl a mně o brzlíku viděl psát, už asi tuší, jak veliké vítězství pro mě toto je. Možná vás trochu zklamu, ale brzlík jsem nesehnala ani u Kšány, ani ve Štefánikově ulici, ani v žádném jiném zapadlém, či vyhlášeném řeznictví, ale v naprosto neromantickém, megalomanském MAKRU.
Jen krátce, můj zážitek z Makra:
Při vlezu dovnitř na mě vybafly obří sto litrové nerezové hrnce - určené pro restaurace. Moje podivné nutkání si jeden takový obří hrnec hned koupit mne samotnou zaskočilo a tak jsem raději rychle zmizela do chlaďáků, aby mi vychladla hlava. Tam jsem ale netušila, že se mi zamotá ještě více. Všechny ty křepelky, holoubátka a monumentální kusy svíčkové mě sváděly ke koupi. (odolala jsem - v Makru jsem nechala "pouze" 1492 kč) - do teď nemám ani na kafe/tramvajenku aspol...
Když jsem se plížila k hluboce mraženým potravinám, zmerčila jsem telecí nohu. No to je gól! Telecí noha, a dokonce hned vedle plíce, a hle - co je toto? No copa to je tahle ta obří bílá tvrdá zmražená věc? BRZLÍK!!! TELECÍ (sviňa, co jí už rok shánim) BRZLÍK! Radost se dostavila jako blázen a opadla u pokladen. 900 korun za 3 mražené telecí brzlíky, nu - Sandtnerová, pošli nějaké úspory ze záhrobí, což, ne? Škoda, že jich měli tolik zmražených v jednom balení, bývala bych kupila jen jeden, ale co naděláte, makro je MAKRO.
V našem ultraminiaturním mrazáku teď vedle balení Manhattan zmrzliny a mražených malin tedy straší dvě obří telecí nohy a maminka trochu nadává, že se tam už nic jiného nevejde. Ale co naděláte. Když musíš, tak musíš...
Tak jako tak, vaření s brzlíkem byla ohromná prča a nakonec se to dalo i jíst. Rovnou s ním jsem udělala polévku brzlíkovou a královskou.
Tady máte recepty:
Brzlíková polévka (173):
Ingredience: 1 telecí brzlík, 2 dkg másla, sůl, 8 dkg zeleniny, 4 dkg másla, 6 dkg mouky, 1 malý květák, tlučený pepř, pažitka, 1/8 l mléka, 1 vejce
Brzlík dáme asi na půl hodiny do studené vody. Pak jej postavíme s vodou na sporák a necháme až je voda horká. Nyní vodu slijeme, znovu zalijeme studenou vodou a necháme opět na plotně tak dlouho, až je voda horká, při čemž brzlík úplně zbělí a ztuhne. Potom odstraníme všechny šlachy a udusíme brzlík na másle. Zeleninovou osolenou polévku zahustíme žlutou jíškou, přidáme do ní na růžičky rozebraný vypraný květák a dobře povaříme. Před podáváním přidáme do polévky na kostečky nakrájený brzlík i se šťávou ve které se dusil, tlučený pepř a sekanou pažitku. V polévkové míse v mléce umícháme celé vajíčko, načež přilijeme polévku a podáváme.
Smažený brzlík (174):
Ingredience: 1 telecí brzlík, sůl, 3 dkg mouky, 2 vejce, 12 dkg strouhané housky, 10 dkg sádla
Očištěný brzlík dáme povařiti asi na 5 minut do slané vody. Pak jej ponoříme do studené vody, čímž docílíme bělosti brzlíku. Vychladlý brzlík osušíme čistou utěrkou, obalíme jako řízek smažený a také tak smažíme. Brzlík také můžeme hen na másle upraviti jako přírodní řízky.
příště polévka královská.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Na trati z Ostravy do Třebechovic srazil vlak člověka, ten na místě zemřel
Na železniční trati v Ostravě-Třebovicích srazil v sobotu večer vlak člověka, na místě zemřel. Jeho...
Uprchlíci z Ukrajiny v Česku čelili nenávisti a diskriminaci, oznámila organizace
Nevládní organizace Amnesty International ve výroční zprávě za rok 2023 zkritizovala Českou...
Jihokorejci hledají způsob, jak se zbavit stresu. Soutěží v nicnedělání
V Soulu se o víkendu sešlo přes sto lidí, aby v rámci soutěže, která si klade za cíl zpomalit...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Servisní a aplikační technik (m/ž) - mzda až 55.000 Kč
ZOLLER CZECH s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
50 000 - 55 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz