Jahodový dort (178)
Jahodový dort jakoby zvěstoval letní náladu. Už je to totiž tady. Další narozeniny, další dárečky, další dort. A od teď až do srpna to jsou v naší rodině narozeniny téměř každý týden...uf uf
Jahodový dort:
V míse umícháme do husta cukr, žloutky a vanilku. Pak zlehka přidáme tuhý sníh z bílků současně s přikapávanou citronovou šťávou a moukou. Těsto rozetřeme do máslem vymazané, moukou vysypané dortové formy a upečeme do růžova. Pečený studený dort rozřízneme, naplníme hustým krémem, poklademe na půlky nakrájenými zahradními jahodami nebo posypeme lesními jahodami, složíme na sebe, rovněž potřeme krémem a ozdobíme zahradními nebo lesními jahodami. Dáme jej do studena a pak teprve dort podáváme.
Krém: Smetanu, mouku, žloutky, vanilku a cukr v kotlíku dobře ušleháme. Pak jej postavíme na plotnu do vařící vody a krémem šleháme, až hodně zhoustne, načež kotlík vložíme do studené vody a šleháme krémem do vychladnutí. Potom do úplně studeného krému lehce zamícháme slazenou, ušlehanou, hustou smetanu, načež naplníme a ozdobíme dort.
Rozpočet:
Na těsto: 21 dkg krupicového cukru, 4 velké žloutky, špetka mleté vanilky, ze 4 bílků sníh, 1 lžíce citronové šťávy, 14 dkg hrubé mouky, 2 dkg másla a 2 dkg mouky do formy, 1 kg jahod na ozdobu
Na krém: 130 ml sladké smetany, 1 dkg hladké mouky, 3 žloutky, špetka mleté vanilky, 3 dkg moučkového cukru 130 ml slazené smetany (2 dkg cukru do ní)
Moje poznámky:
Dort chutnal skvěle a vypadal roztomile. Akorát nezmatlejte krém jako já. Tak trošku jsem si nepřečetla: „načež kotlík vložíme do studené vody a šleháme krémem do vychladnutí“. Krém asi celým naštváním neztuhl tak jak měl a tak jsem tam musela trošku přidat pudink (ale pššt). Dort mi málem slupnul pes...
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert
Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...
Kurátor: Ruská agrese mění pohled na umění socialismu, ničit by se ale nemělo
Vedení Prahy řeší budoucnost nápisu „Moskva-Praha“ ve stanici metra Anděl. Ten je podle petice na...
Konec vechtrů v Čechách. Poslední závory na kliku brzy obslouží počítač
Premium Závorář. Kdysi nejčastější profese na železnici je dnes doslova na vymření. Zbývají na posledních...
Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let
Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...
Kancelář k pronájmu 59 m2, 189 CZK/m2/měsíc, Horní Počernice - Praha 9
Ve žlíbku, Praha 9 - Horní Počernice
11 227 Kč/měsíc
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz