Mandlové řezy ve tvaru třídní knihy (176)
Aničku všichni milují však nejen proto, že je zachránkyní a patronkou všech notorických zátahářů, ale také proto, že umí ty nejdokonalejší medovníky! Kdykoliv měl někdo ve třídě narozeniny – šup, už měl k svačině medovník. Moje pseudopekařské umění je ve srovnání s Aničkou tedy opravdu o ničem. To ale není důvod k pesimizmu, za rok už jsem nějakých těch deset, dvanáct dortů udělala, tudíž jakýsi pokrok už jsem zaznamenala.
Takže tady máte recept na mandlové těsto, kdybyste si je přeci jen chtěli udělat klasické mandlové řezy (176):
Do dobře utřeného másla přidáme cukr a znovu utřeme. Pak přidáme na špičku nože kypřícího prášku, mandle, vanilku, tuhý sníh z bílků současně s moukou. Těsto rozetřeme na malý, máslem vymazaný, moukou vysypaná plech asi na 2 cm vysoko a zvolna jej upečeme do růžova. Upečené těsto v půli překrojíme a spojíme zavařeninou, povrch potřeme mramorovou polevou, načež nakrájíme řezy. Mramorová poleva: Moučkový cukr, bílek a citronovou šťávu dobře umícháme, aby byla poleva patřičně hustá a lesklá. Umíchanou hladkou polevu rozetřeme na upečené pečivo. Pak polevu pokapeme rozpuštěnou čokoládou a špikovací jehlou nebo vidličkou rychle mřížkujeme, takže poleva vypadá jako žíhaný mramor.
Rozpočet na těsto: 10 dkg másla, 14 dkg krupicového cukru, na špičku nože kypřícího prášku, 10 dkg spařených loupaných mletých mandlí, špetka mleté vanilky, sníh ze 6 bílků, 15 dkg hrubé mouky, 12 dkg jahodové nebo malinové zavařeniny na potření
Na polevu: 15 dkg moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička citronové šťávy, 2 dkg rozpuštěné čokolády
Moje poznámky:
Těsto je jemné a nadýchané. Marcipán jsem koupila v cukrárně a pak smatlala dohromady, uválela a položila na krém (žloutkový). Pak se totiž při krájení marcipán neodlepoval od těsta. Dort/řezy jsme nakrájeli na malé kousky, takže mohl ochutnat každý, kdo se do vysmátého zajíce na Aniččinu oslavu dostavil.
Mimochodem na jedné z těchto fotek se ta třídnice přímo nachází. :)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968
Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...
Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil
Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...
V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště
Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...
Taxátor
ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat:
65 000 - 75 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz