Sandtnerová: Jahodová zmrzlina a rebarborový koláč (181,182)
Reveňový/rebarborový koláč (181):
Ingredience: 16 dkg hladké mouky, 5 dkg cukru, citronová kůra, vanilka, nebo vanilkový cukr, 10 dkg másla, 2 žloutky, 50 dkg rebarbory, 15 dkg cukru, 3 dkg hrozinek, 5 dkg strouhanky, vejce na potření
Do prosáté, hladké mouky přidáme cukr, citronovou kůru, vanilku, nebo vanilkový cukr, rozsekané máslo, přidáme žloutek a asi čtvrt hodiny hněteme. Jemné těsto dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice. Pak jej vyválíme a dáme do dortové formy tak, aby okraje vytvořily vysoký okraj. Potom vnitřek posypeme oloupanou, drobně nakrájenou a spařenou rebarborou, posypeme cukrem, hrozinkami a osmaženou strouhankou. Okraj koláče potřeme vajíčkem a koláč upečeme v dobře vytopené troubě (asi 180°C) 20-30 minut.
Moje poznámky:
Udělala jsem to půl na půl. Půlku podle Sandtnerky se strouhankou a druhou půlku bez strouhanky. Obojí chutnalo dobře, se strouhankou o něco lépe. Už za tepla jsme koláč snědli skoro celý. Já osobně mám raději koláč rebarborový s drobenkou a s tvarohem, nebo co jí vím, co se na to dává. Tohle byla zajímavá změna, ale jak říkám, příště bych si ho udělala s drobenkou :)
Jahodová zmrzlina/tříšť (182):
Ingredience: voda, 30 dkg moučkového cukru, asi půl kila jahod (375 ml jahodové šťávy), citron, želatina, breton
250 ml vody a 30 dkg moučkového cukru povaříme 4 minuty. Poté přidáme 375 ml šťávy z lesních nebo zahradních jahod, šťávu z poloviny jednoho citronu, 2 plátky rozpuštěné želatiny a 375 ml studené čisté vody. Vše přecedíme, můžeme obarvit i několika kapkami červeného bretonu a dáme do mrazáku ztuhnout.
Moje poznámky:
Jednoduchá jahodová tříšť. S jogurtem na vrch ještě lepší. Zatím mi přijde, že zmrzliny u Sandtnerky znamenají tříště a zmražené pěny jsou zmrzliny.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968
Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...
Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil
Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...
V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště
Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz