Zbytky (z) léta (201-203)
Tady je pár receptů z léta, z chvil prolitých sluncem, houbovou omáčkou a relaxem.
Rýže se švestkami (201):
Ingredience: 16 dkg rýže (kulatozrné), 1/2l mléka, 5 dkg másla, 8 a ½ dkg cukru, citronová kůra, vanilka, 2 žloutky, 4 dkg čokolády, 2 dkg opražených strouhaných oříšků, ze 2 bílků sníh, 25 dkg švestek nebo višní, 2 dkg másla, 2 dkg strouhanky, nebo kokosu
Rýži s mlékem uvaříme do měkka. Hotovou kaši dáme vychladnout. V míse umícháme máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru a vanilku, poté přidáme vychladlou ryži, strouhanou čokoládu, oříšky a sníh. Formu na nákyp vymažeme máslem, vysypeme strouhankou nebo kokosem a polovinu hmoty do ní rozetřeme, poklademe rozpůlenými, vypeckovanými švestkami a rozetřeme na to zbytek hmoty. Nákyp upečeme na 180-200°C do růžova. Nákyp můžeme připravit i s jakýmkoliv jiným ovocem.
smíchat to
navršit to
upíct to a SNÍST TO!
Moje poznámky:
Já bych si nejraději ten nákyp dala bez těch oříšků a klidně i bez té čokolády... Švestky bych tam dala skrz naskrz všude, nakrájené na menší kousky, ale nákyp to byl dobrý. Použít kulatozrnou rýži bylo chytré, hodí se totiž na nákypy a mléčné rýže díky své škrobovitosti. Stejně ho nejvíc snědl pan Mrkvička.
Nákyp jsem dovezla na chatu, na které jsme měli v létě sraz s kamarády. Tam se nedalo ubránit chození na houby a vaření všemožných pokrmů, takže tady je alespoň foto ze servírování bramboračky, to abyste nám trošku zase záviděli :)
Na chatě jsem si s KeyJo-ovým svolením natrhala trochu kopru a tak jsem ho pak mohla vesele naložit do soli. Tady je:
Kopr v soli (202):
Opraný kopr drobně usekáme, smícháme se solí a urovnáme do sklenice, kterou uschováme. Tímto způsobem můžeme uchovávat i petrželku a pažitku.
Moje poznámky:
Ech, dávkování? Kolik čeho na co? Kolik kopru na kolik soli? No, můj odhad se prokáže, až budu kopr na něco používat. Soli je tam jak blázen, tak uvidíme. Jestli s tím máte někdo nějakou zkušenost, můžete se ozvat v diskusi.
Ještě také návrat k lásce s drobenkou. V létě jsem dělala koláč s drobenkou a teprv teď narazila na to, že v Sandtnerce je také. Takže další recept šupity šupity tam!
Drobenka na koláče (203):
Ingredience: 8 dkg mouky, 6 dkg cukru, 6 dkg másla
Do prosáté mouky a cukru rozsekáme nožem máslo a vše rukou promícháme, dáme na 10 minut do studena, načež posypeme koláč a upečeme.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce
Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...
Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu
Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...
Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech
Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...
Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu
Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....
Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek
Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz