VÁNOČNÍ BLOG: Vánočka a podrobný postup jak jí uplést
Na youtube najdete video, kde vánočku peču s mojí malou sestrou na břiše. Podívejte se ZDE
Zde je recept:
Pan Štěpánek měl tuhle vánočku moc rád a tak mu jí jeho žena Soňa Štěpánková pekla každý rok tak, aby byla čerstvá na Štědrý den k snídani. Já jsem rozpočet ingrediencí rozpůlila a udělala jí ve své malé troubě. Byla tak akorát!
300 g hladké mouky = 12 vrchovatých lžic
100 g moučkového cukru = 4 vrchovaté lžíce
100 g másla
60 g kvasnic = 1,5 kostky droždí
vanilkový cukr
1 žloutek + 1 vejce
90 ml mléka
sůl
muškátový oříšek
citronová kůra
75 g mandlí
50 g rozinek
plátkové mandle na posypání
plus 1 vejce na potření
Z droždí, části cukru, mouky a mléka si připravíme kvásek, za 10–15 minut by měl být vzešlý. Utřeme si žloutek, jedno vejce, máslo a cukr. Poté přidáme zbylou mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, trošku nastrouhaného muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru a nakonec přiléváme mléko podle potřeby (každá mouka trochu jinak saje). Vše hněteme v míse, poté na vále. Hotovo je, když těsto nelepí na vál a je hezky pružné.
Dáme na 4 hodiny kynout. Těsto prohněteme a rozdělíme na 4 větší kuličky, 3 menší a dvě ještě menší. Z kuliček uděláme prameny, které spleteme viz. fotky. Necháme půl hodiny na teplém místě ještě kynout a potřeme rozšlehaným vejcem,
zajistíme špejlemi. Pokud chceme, můžeme posypat plátkovými nebo sekanými mandlemi. Dáme péct do trouby
na 180 °C. Pečeme celkem asi 3/4 hodiny. Do spodu trouby dejte hrnek s vodou. Odpařující voda zvláčňuje těsto.
Rozinky a mandle můžete zapracovat rovnou do těsta, nebo vkládat mezi jednotlivé prameny. Pokud si je dáte rovnou do těsta, počítejte s obtížnějším pletením.
FOTONÁVOD:
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Řidič najel do brány Bílého domu, policie to vyšetřuje jako běžnou nehodu
Neznámý šofér v sobotu v noci autem najel do brány Bílého domu. Náraz nepřežil. K přímému ohrožení...
Odbory svolávají další protest. Vadí jim změny v zákoníku práce a důchodech
Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) pořádá 21. května demonstraci na Malostranské...
Rakušan: Fňuk, fňuk ANO je legrační. Nenecháme se vytočit, řekl Havlíček
Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima...
Další předvolební útok v Drážďanech. Terčem byl stánek protiimigrační AfD
Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz