Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Perlička na másle

Dneska k ránu se mi zdálo, že mě honí banda zombíků. Chtěli po mě článek na blog a jídlo. Celou dobu snu mě pronásledovalo, že jim musím dát najíst, ale já neměla kde to sehnat! Jídlo nikde nebylo! Krom toho taky nikde nebyly počítače ani elektřina. Prostě mě pronásledovali článkuchtiví a hladoví zombíci a já jenom přibržděně utíkala (takovýto jak utíkáte, ale nemůžete, jako byste běhali ve vodě). Takže jsem se ráno probudila, došla si pro zápočet z němčiny a pak sedla k počítači a naťukala všechny svoje resty z listopadu. Perlička a recepty na Slezské bramborové placky, zelí a fazolky, drazí zombíci, je tady.

Zelný salát II.:

Ingredience:

0,5 kg zelí, sůl, 2 lžíce octa, kostka cukru, 4 dkg slaniny, 3 dkg cibule, pepř, olej

Bílé zelí nakrájíme na nudličky, košťál odřízneme a zelí dvakrát spaříme vařící vodou. Poté zelí dáme okapat, osolíme je a polijeme octem, v němž je rozpuštěno trochu cukru. Povaříme zelí 5 minut a poté necháme půl hodiny vychladnout v lednici. Poté ocet ze zelí lehce vymačkáme, zelí dáme na mísu a polijeme ho rozpálenou slaninou, v níž je nakrájená cibule. Nakonec salát opepříme a podáváme.

Moje poznámky:

Moc nám chutnal. Křupavý, podle našeho gusta lehce dokyselený a doslazený, ale jinak vynikající!

 

Fazolka k obložení masa II. způsob:

Ingredience:

50 dkg fazolky, sůl, soda, 6 dkg másla, 3 dkg strouhanky

Očištěné fazolky svážeme nití do svazečků (asi po osmi) a ve slané vařící vodě s čištěnou sodou uvaříme a na sítě necháme okapat. Na míse fazolky rozvážeme, pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme smaženou strouhankou.

Moje poznámky:

Já jsem na to strouhanku už nedávala, tak toho bylo na talíři až až, ale dokážu so představit, že by to tak chutnalo dobře.

Slezské bramborové placky:

Ingredience: 60 dkg oloupaných brambor, sůl, pepř, 8 dkg hladké mouky, 1 lžíce smetany, 1 vejce, 10 dkg sádla

Moje poznámky:

Viva la sádlo! Na placky/pod placky to nejlepší. Neříkám, že na sádle musí se vařit všechno, ale na placky – ideální! Jinak chuťově byly překvapivě skvělé a díky Jirkovu lívancovníku byly dokonce i vzhledné J

Díky Jirko!

Perlička:

Ingredience:

1 perlička, sůl, 5 dkg slaniny, 12 dkg másla

Před úpravou ji protáhneme na nudličky nakrájenou slaninou, pak jí vložíme do pekáče na rozpálené máslo prsíčky dolů a chvíli dusíme. Pak přidáváme po lžících vývar, nebo vodu a dusíme tak, až nám pěkně změkne. Pak odklopíme víko a po obou stranách pěkně do křupava upečeme.

Moje poznámky:

Perlička vynikající! Doporučuji všemi deseti. Stála myslím něco okolo tři set korun. Přední nohy byly tmavší, chutnaly až skoro do kohouta, zkrátka jako starší drůbež. Zadní více připomíná kuře, ale stejnak oproti kuřeti velká pochoutka! Mňam.

Ještě jsme si k tomu udělali fialové hranolky. To aby toho nebylo málo…

 

 

 

 

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 2.1.2012 12:40 | karma článku: 19,18 | přečteno: 2259x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4482x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 909x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15841x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky