Bábovička jako z písku, sázená vejce a lanýže (222, 223)
Sázená vejce (222):
Ingredience: vejce, sůl, máslo, pepř
Lívanečník nebo formu na sázená vajíčka vymažeme rozpáleným máslem, čerstvá vajíčka rozklepneme do jamek, osolíme je a pečeme tak dlouho, až bílek ztuhne a žloutek zůstane polotekutý. Pak žloutky opepříme, posypeme sekanou pažitkou (nebo strouhaným lanýžem) a zdobíme jimi špenát, beefsteaky, čočku apod.
Moje poznámky:
NO – abych byla upřímná, silně pod očekávání. Párkrát už jsme totiž něco podobného jedli a oproti těmto v nálevu naloženým lanýžům to byla teda jiná pohádka. Třeba lanýžová polévka – to byla mňamka. Nebo těstoviny s lanýžovým olejem. Supr. Ale samotný lanýž? Eh. Možná to bylo tím, že jsme ho měli v tom nálevu a ne čerstvý, ale kdo ví. Zkrátka a dobře, celkové hodnocení kladné, ale zdaleka ne tak úchvatné. Steak za 500,- by nám udělal lépe ;)
Jemná bábovka (223):
Ingredience: 1 kostka droždí, 1/4l smetany nebo mléka, 40 dkg polohrubé mouky, 19 dkg másla, 18 dkg cukru, 6 žloutků, citronová kůra, sůl, vanilka, 5 dkg hrozinek, 1 dkg mandlí
Z droždí, části smetany, lžíce cukru a lžíce mouky zaděláme kvásek. Máslo, všechen zbylý cukr, žloutky, citronovou kůru, sůl a vanilku třeme do zhoustnutí. Poté přidáme vykynutý kvásek, všechnu zbylou mouku a vypracujeme těsto. Do těsta zapracujeme usekané oloupané mandle a hrozinky. Těsto nalijeme do formy a necháme asi hodinu kynout, pak pečeme asi ¾ hodiny na 180°C v troubě.
Moje poznámky:
Já jsem dělala bábovku do jiných formiček než obvykle, takže jsem to nemusela péct ¾ hodiny, ale jen půl. Bábovičky vypadaly jako z písku a byly moc dobré. Dělala jsem to z poloviční dávky, řekla bych, že jinak bude bábovka dosti velká. Dala se jíst s čajem ještě tři dny, takže určitě patří spíš k těm použitelnějším ;)
Pokud chcete vše sledovat trochu více online a třeba i přispět nějakou fotkou, nebo poznámnou, hurá na facebook:
grosmanova.blog.idnes.cz
ODKAZ ZDE (těžko říct, zda to funguje - mě jo)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen
Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...
Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí
Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...
Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou
Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz