Mrkvový nákyp a vepřová pečeně s ledvinkou (231, 232)
Nevadí, plná dojmu, že až přijdu k řezníkovi, tak dostanu o co požádám, bez mrknutí oka, jsem se vydala ku Bělohorské. Určitě to znáte. Ještě před pár lety, když mě maminka poslala třeba pro „květovou špičku“, nebo „desetdekašunky od kosti „ (netuše, co to je), potichoučku jsem to špitla na řezníka a ten mi to prostě dal jako by nic… Žádné ztrapnění, žádné kvízy. Prostě mi to dal. Doma mi ještě řekli: „drobný si nech“ a já bez jakéhokoliv zmetení mohla jít zase do pokojíčku a nerušeně koukat na šmouly (nebo spíš Xenu). Pak se to k obědu snědlo a mě bylo fuk, jak se to jmenuje, prostě to bylo maso.
Teď ale nastává ten problém. Maminka už mě pro nic neposílá a já si tyhle challange musím vymýšlet sama. Takže tedy pečeně s ledvinkou. Vcházím do řeznictví, abych se trošku rozehřála, tak kupuji šunku (dnes už vím, co to znamená desetdeka) v uzenářské sekci, a jakoby zkušeně se přemisťuji k sekci maso.
„Dobrý den, co to bude?“
(potichounku) Já: „prosím vepřovou pečeni s ledvinkou“
„Áno, jedna vepřová pečeně, á co bylo to druhé?“
„No, prosím ještě s ledvinkou“
„Co prosím?“
„Jako ještě s ledvinkou víte, to je takový recept.“
„No, tak já se podívám dozadu no…“ a hodil na mě hodně divnej pohled.
Po minutě přišel a v ruce držel vepřovou ledvinku.
Uff. Dobře to dopadlo. Teď už jen zaplatit a vysmahnout. No ale to by nebyl Hudera.
„Tak to bude 1890,- korun.“
„CO?! Jak jako 1890,- korun? To ani nemám, to je nějaká bouda!“
A pak už si jen pamatuju, že se moje peněženka ocitla na druhé straně pultu a že lidé za mnou hudrovali: „ no dejte jí tu peněženku, co to je toto!“ A tak podobně.
Dlouhá story krátce: Nakonec jsem zaplatila asi 120,- korun a šupajdila jsem domu, tuhletu haluz upéct.
Vepřová pečeně s ledvinkou:
Ingredience: 75 dkg vepřové pečeně s ledvinou, sůl a kmín
Vepřovou pečeni s ledvinou lehce opereme, osolíme a posypeme kmínem. Maso dáme do pekáče (můžeme dát na dvě špejle, kůží dolů) a podlijeme trochou horké vody. Vše přiklopíme poklicí a dáme do trouby dusit. Když je kůžička rozpařená, nakrájíme ji na kostičky, osolíme a znovu dáme do pekáče. Tentokrát maso již nepřiklápíme a pečeme po obou stranách do růžova asi hodinu a půl. Pak maso nakrájíme, šťávu zředíme vývarem nebo vodou a poléváme jí maso. K pečeni podáváme knedlík nebo brambory a zelí.
Moje poznámky:
Ledvinka měla asi svůj význam při pečení. Voněla celým bytem. Jinak vcelku dobré, rozhodně zajímavé.
U nás již obligátní otázka: "Můžeme to sníst?"
já většinou odpovím: "Jó, už je to vyfocený"
Ale občas se čeká až na ráno, na to lepší světlo, takže tentokrát jsem mamince musela nakázat ať to kouká nejdřív vyfotit než to sní, páč ánšto a poněvadž já jsem to nestihla, utíkajíce do školy. :)
Mrkvový nákyp:
Ingredience: 6 větších mrkví, 5 dkg másla, 3 lžíce cukru, 3 žloutky, 3 dkg hrozinek, ¼ kávové lžičky skořice, z ¼ citronu kůra, 30 dkg strouhanky, ¼ l mléka, 3 bílky na sníh, cukr moučka na posyp, nebo 1/4l smetany ke šlehání
Očištěnou mrkev uvaříme, ustrouháme, nebo prolisujeme. V míse utřeme máslo s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Do utřeného těsta zamícháme mrkev, hrozinky, mletou skořici, strouhanku (předem mlékem navlhčenou) a tuhý sníh s bílků. Promíchanou směs upravíme do máslem vymazané, jemnou strouhankou vysypané nákypové formy a při 180°C pečeme asi 1 hodinu. Upečený, ještě horký posypeme cukrem, anebo studený ozdobíme šlehanou smetanou.
Moje poznámky:
Strouhanky se mi zdálo, že je tam tedy až až. A také bylo. Upřímně, zas tak moc mi to nechutnalo. Dali jsme si to k snídani ještě se spoustou jiných dobrůtek, takže jsme si rozhodně nezoufali, ale upřímně si myslím, že existují i chutnější recepty n mrkvové deserty/nákypy. Nakonec ale musím uznat, že přeci jen jedna varianta podávání nám zachutnala. S javorovým sirupem. To byla pak opravdu jiná báseň :)
Můj FACEBOOK (pro ty z vás, kteří chcete o všem vědět ještě o něco dříve, než se to objeví zde. :)
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot
V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...
Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým
Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...
Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace
Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...
Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel
Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz