Projekt Sandtnerová: Karboše s sebou a hurá na výlet! (240, 241)
Jedním z našich krásných výletů byl i svátek keltů, Beltine. Každý rok jezdíme desítky kilometrů za hudebním festivalem, pořádajícím se vždy na 1. Máje. Keltská vesnička, pečení placek, tavení bronzu, broušení kamenných seker a zvuky irské flétny a houslí – to je náš první máj.
Počasí nám přálo a tak nic nebránilo tomu, přespat v zámeckém parku (Náměšť nad Oslavou) na zemi, jen tak pod stromem. Cider jsme pili z plna hrdla a taky bodejť, za pár hodin došel. Křepčili jsme a zpívali, spali a chrápali, prostě lebedili si jako za dob starých keltů. Všem příznivcům irské hudby vřele doporučuji a příští rok se budu těšit do Telče, na další kolo!
Na výlet by měl člověk vždycky vyrazit s něčím malým na zub že? A tak jsem se před výletem jala vyrábět ovesné placičky a dušené karbanátky. Kdybych já hloupá uměla občas také používat hlavu a pod placky dala pečící papír, možná by se daly i z toho plechu sundat. Nevadí, kluci si s tím poradili i tak. Karbanátky byly vynikající. Provoněli celé autíčko, tak že jsme je snědli už cestou.
Recepty níže.
Dušené karbanátky (139):
Ingredience: ¼ kg hovězího z plece a 1/4 kg vepřového raménka, sůl, pepř, 5 dkg namočené housky, 1 vejce, 3 dkg cibule, 3 dkg slaniny, 3 dkg cibule, 2 dkg mouky, 3 lžíce červeného vína
Umleté vepřové a hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme k němu ve vodě namočenou, vymačkanou housku, strouhanou cibuli, na kostečky nakrájenou slaninu, vejce, vše dobře promícháme a uděláme menší kulaté karbanátky. Do pekáče dáme rozehřáti na kostečky nakrájenou slaninu a sekanou cibuli. Když je cibulka do žluta usmažená, dáme do ní karbanátky a dusíme je 15 minut. Potom je obrátíme, poprášíme moukou, obrátíme a dusíme 10 minut. Opět je poprášíme, obrátíme, přidáme k nim červené víno, trochu polévky (vývaru) a karbanátky dusíme asi ½ hodiny. Při dušení přidáváme po lžících vývar.
Moje poznámky:
Jako vždy, nepřehánějte to se složitostí. Prostě trošku posmažit, poprášit, obrátit a dusit. Přilejeme víno, zase dusíme, trošku vývaru a zase dusíme. Vůně je to úžasná. Chuť super – doporučuji.
Ovesné kopečky (140):
Ingredience: 3 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 vejce, vanilka (nebo vanilkový cukr a o 20 gramů méně cukru pak), 8 dkg ovesných vloček, 5 dkg kokosové moučky, 1 dkg bramborové moučky
V míse si utřeme máslo, přidáme vejce, jemný cukr, vanilku, špetku soli a třeme do husta. Poté přidáme ovesné vločky, jemný kokos a bramborovou moučku. Z těsta vykrájíme kávovou lžící kousky, klademe je na máslem potřený plech (nebo na pečící papír) a dáme péci do prostředně horké trouby. Do růžova upečené kopečky vyndáme na mísu.
Moje poznámky:
Z kopečků staly se mi placky. Pečte krátce = 10 minut a nikoliv do růžova. Jinak budou tvrdé a suché. Těsto ale chutná dobře. Takže určitě recept je to dobrý, jen jsem to prostě zmatlala. :) Ale Karlos si s tím poradil i tak...
Zde přikládám odkaz na můj FACEBOOK
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps
Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...
Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí
Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...
iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji
Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....
Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě
Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...
Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz