Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Projekt Sandtnerová: Karboše s sebou a hurá na výlet! (240, 241)

Výlety, sluníčko, spaní pod širákem, pečení buřtů a kamínky v botě. To všechno bylo posledních pár dní, slunečného počasí, vedra a svátků. Válení se v pampeliškách, fandění hokejistům a vaření všech možných dobrůtek, to všechno v posledních dvou týdnech!

Jedním z našich krásných výletů byl i svátek keltů, Beltine. Každý rok jezdíme desítky kilometrů za hudebním festivalem, pořádajícím se vždy na 1. Máje. Keltská vesnička, pečení placek, tavení bronzu, broušení kamenných seker a zvuky irské flétny a houslí – to je náš první máj.

Počasí nám přálo a tak nic nebránilo tomu, přespat v zámeckém parku (Náměšť nad Oslavou) na zemi, jen tak pod stromem.  Cider jsme pili z plna hrdla a taky bodejť, za pár hodin došel. Křepčili jsme a zpívali, spali a chrápali, prostě lebedili si jako za dob starých keltů. Všem příznivcům irské hudby vřele doporučuji a příští rok se budu těšit do Telče, na další kolo!

Na výlet by měl člověk vždycky vyrazit s něčím malým na zub že? A tak jsem se před výletem jala vyrábět ovesné placičky a dušené karbanátky. Kdybych já hloupá uměla občas také používat hlavu a pod placky dala pečící papír, možná by se daly i z toho plechu sundat. Nevadí, kluci si s tím poradili i tak. Karbanátky byly vynikající. Provoněli celé autíčko, tak že jsme je snědli už cestou.

Recepty níže.

Dušené karbanátky (139):

Ingredience: ¼ kg hovězího z plece a 1/4 kg vepřového raménka, sůl, pepř, 5 dkg namočené housky, 1 vejce, 3 dkg cibule, 3 dkg slaniny, 3 dkg cibule, 2 dkg mouky, 3 lžíce červeného vína

Umleté vepřové a hovězí maso osolíme, opepříme, přidáme k němu ve vodě namočenou, vymačkanou housku, strouhanou cibuli, na kostečky nakrájenou slaninu, vejce, vše dobře promícháme a uděláme menší kulaté karbanátky. Do pekáče dáme rozehřáti na kostečky nakrájenou slaninu a sekanou cibuli. Když je cibulka do žluta usmažená, dáme do ní karbanátky a dusíme je 15 minut. Potom je obrátíme, poprášíme moukou, obrátíme a dusíme 10 minut. Opět je poprášíme, obrátíme, přidáme k nim červené víno, trochu polévky (vývaru) a karbanátky dusíme asi ½ hodiny. Při dušení přidáváme po lžících vývar.

Moje poznámky:

Jako vždy, nepřehánějte to se složitostí. Prostě trošku posmažit, poprášit, obrátit a dusit. Přilejeme víno, zase dusíme, trošku vývaru a zase dusíme. Vůně je to úžasná. Chuť super – doporučuji.

Ovesné kopečky (140):

Ingredience: 3 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 vejce, vanilka (nebo vanilkový cukr a o 20 gramů méně cukru pak), 8 dkg ovesných vloček, 5 dkg kokosové moučky, 1 dkg bramborové moučky

V míse si utřeme máslo, přidáme vejce, jemný cukr, vanilku, špetku soli a třeme do husta. Poté přidáme ovesné vločky, jemný kokos a bramborovou moučku. Z těsta vykrájíme kávovou lžící kousky, klademe je na máslem potřený plech (nebo na pečící papír) a dáme péci do prostředně horké trouby. Do růžova upečené kopečky vyndáme na mísu.

Moje poznámky:

Z kopečků staly se mi placky. Pečte krátce = 10 minut a nikoliv do růžova. Jinak budou tvrdé a suché. Těsto ale chutná dobře. Takže určitě recept je to dobrý, jen jsem to prostě zmatlala. :) Ale Karlos si s tím poradil i tak...

Zde přikládám odkaz na můj FACEBOOK 

 

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 11.5.2012 13:02 | karma článku: 23,57 | přečteno: 4224x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4482x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 909x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15840x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky