Projekt Sandtnerová: Jak jsem potkala mloky (242)
S hrstkou našich přírodovědně založených dětiček, jsme se vydali na výpravu do štoly svatého Josefa. To jsme ale vůbec netušili, co všechno nás cestou potká. Nejen, že jsme narazili na obrovské stádo ovcí s malými jehňátky, ale také jsme na jedné nenápadné stezce, kdesi uprostřed stráně, potkali několik desítek mloků skvrnitých.
Z rozhledny na Pepři jsme si užívali pohled do deštivého okolí a pasoucí se stáda ovcí. Bylo jich opravdu mnoho. Mezi nimi dokonce jedna lama! Všechny ovečky měly kolem sebe jehňátka. Ikdyž počasí nebylo zrovna dvakrát příznivé, tak ale všichni vesele poskakovali a utíkai tu sem, tu tam.
Když jsme pokročili o něco dál, tak se nám naskytla podívaná opravdu nevídaná. Byli jsme z toho naprosto u vytržení. Jeden za druhým, sápali se mloci do svahu, daleko od řeky a nám přímo pod nohama. Bůh ví, kolik jich v celé té stráni mohlo být!
Tento silně ohrožený druh mloka nám lezl přímo před očima do výšin věru neuvěřitelných. Fotili jsme samozřejmě jako diví. Několik úlovků přikládám níže, pokochejte se, jako my!
Neuvěřitelné...
To ale samozřejmě nemůže být vše. Projekt Sandtnerová běží stůj co stůj dál a tak není divu, že se před výpravou zase něco muselo sníst. Kde bychom pak vzali dostatek sil na to, prozkoumávat okolí Jílového u Prahy, kdybychom se neposilnili pořádným kusem masa…
Zde je recept na přípravu vynikajícího „Beefsteaku a la Tartare“, neboli takzvaného „tataráku“.
Beefsteak á la Tartare (241):
Ingredience: 20 dkg svíčkové, sůl, pepř, 1 vejce, cibule
Čerstvou syrovou svíčkovou uškrabeme nožem tak, aby v ní nebyly žádné kůžičky a žilky. Pak maso sekáme nožem tak, aby z toho vznikla jemná masová kaše. Potom ji osolíme, upravíme z ní kulatý beefsteak, položíme na talíř, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme syrové vajíčko, nebo jenom žloutek. Povrchu vejce osolíme, celý beefsteak opepříme a podáváme s nakrájenou cibulí.
Moje poznámky:
Uznávám, v masně na kozím plácku (mimochodem neuvěřitelně supr řeznictví – telecí všeho druhu, kukuřičná kuřátka aj.) jsme pořídili svíčkovou pouze falešnou. Což by ledaskdo mohl označit jako velkou chybu. Ale my jsme byli opravdu nadšeni. Falešná svíčková pro nás dva, vyšla na 60,- korun a tataráku z ní bylo skoro až pro tři! Co se přísad týče, tak jsme samozřejmě přidali i další klasické komponenty a tak z toho vznikla opravdová mňamka! Královská večeře, za bezmála 100 korun.
Nůž doporučuji opravdu ostrý a nervy opravdu pevné. Kdo nemáte ani čas, nervy, ba dokonce nůž, nebojte se elektrických kuchyňských sekáčků. Zvládnou to dosti podobně a poměr cena/úsilí/výkon je pak naprosto nepřekonatelný. Je to trošku ve stylu „Jamieho 30 minut v kuchyni“ - žádné štráchy, šup sem, šup tam, ale tatarák je za deset minut hotov a vy se nemusíte mořit s šíleným sekáním.
Kdo je ale fajnšmekr, tak samozřejmě uzná, že pravá svíčková a půl hodiny škrábání je prostě lábuž. Takže, nechávám na vás. Obojí možné.
Zde je odkaz na MŮJ FACEBOOK.
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Absurdita blahobytu. Miliardy porcí jídla končí v koši, nejvíc plýtváme doma
Premium Přestože existují potravinové banky, kam míří neprodané jídlo ze supermarketů a řada hotelů,...
Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři
Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...
Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané
Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...
Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit
Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...
Pronájem kanceláře 95 m2
Ječná, Brno - Řečkovice
14 250 Kč/měsíc
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz