Projekt Sandtnerová: Paštika z pašíka (243)
Paštika z vepřových neb telecích jater (243):
Ingredience: 25 dkg jater (vepřových nebo telecích), 30 dkg brambor, 3 dkg cibule, 3 dkg sádla na smažení, 2 dkg rozpuštěného sádla, 3 dkg slaniny, 1 vejce, sůl, bílý pepř, paštikové koření, 1 sardelka, sádlo na vymaštění formy
Syrová, odblaněná vepřová nebo telecí játra, vařené brambory a na sádle usmaženou cibuli dvakrát umeleme na masovém strojku. Pak je sítem prolisujeme, načež přidáme vejce, rozpuštěné sádlo, kousek sekané slaniny, bílý pepř, paštikové koření a utřenou sardel. Vše dobře umícháme, vložíme do formy (porcelánový hrnek, skleněná dóza, nádoba na paštiku), převážeme papírem na pečení a paštiku vaříme v páře na plotně 2 hodiny.
Moje poznámky:
Vepřová játra byla levná, celkem vyšla paštika asi na 100 korun. Teda pokud nepočítám, investici do jedné lahvičky sardelí. Ty se ale dají skvěle upotřebit i kdekoliv jinde…
Masový strojek sice doma nemám, ale vyřešila jsem to elektrickým sekáčkem. Játra jsem rozemlela na jemnou kaši. Co se instrukce „pak je sítem prolisujeme“ týče, tak přeji hodně trpělivosti, zabralo to asi nejvíce času. Příště to místo lisování přes síto zkusím pasírovačkou. To by mělo být o něco pohodlnější.
Paštikové koření se tuším dá koupit už jako hotová směs, ale já to tentokrát koupit nezvládla. Místo toho tam přišel tymián, 1 bobkový list, pepř a muškátový oříšek. V podstatě zvolit se dá celkem cokoliv, záleží na chuti. Bílého pepře také špetka a bylo to.
Co se formy týče, dá se to dělat v podstatě v čemkoliv. Hrnky, formy, dózy. Já koupila za 99 korun dózu z tvrzeného skla a posloužila výborně. Podle tohoto rozpočtu se to tam vešlo jen tak tak. Trošku se to vyboulilo spíš :D. Paštika zvětší objem při vaření o asi 10%. Pak se ale při chladnutí zase smrskne.
Kdybych tuhle paštiku dělala znovu, dala bych do ní hafec koření, trošku víc sádla a oříšky s brusinkami a byla by naprosto luxusní. Takhle byla prostě opravdu jen basic.
K paštice jsme si dali ředkvičky a čerstvý tymián. Mňam!
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve
Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Za krádež pektorálu papeže Benedikta XVI. půjde Čech na 2,5 roku do vězení
Na dva a půl roku poslal bavorský soud do vězení 53letého Čecha, který ukradl pektorál někdejšího...
Polskou vládu chtěl někdo špehovat, tajné služby našly odposlouchávací zařízení
Polské bezpečnostní služby objevily odposlouchávací zařízení v místnosti, kde má být zasedání...
Anglie chce zastavit šíření společných WC. Nové domy budou muset mít i oddělené
Britská vláda chce uzákonit povinnost, aby v nových veřejných budovách v Anglii byly oddělené...
Vtipálek lezl po zdi plzeňské radnice pro vlajku, dopadl tvrdě na zem
Jistou míru kuráže a zároveň drzosti předvedl o víkendu šestatřicetiletý muž, který se rozhodl...
PRACOVNÍK PÉČE O VOZY - HRADEC KRÁLOVÉ (brigáda) (A12422)
AURES Holdings a.s.
Královéhradecký kraj
nabízený plat:
120 - 120 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz