Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza: "langoš" (plus jehněčí - 247)

Letní tábor, to z čehož jsem si léta, jako malá holka vozívala ty nejlepší zážitky, nejlepší kamarády, vzpomínky na strašidelné bojovky a ostružiním ošlehaná lýtka. To, co jsem netrpělivě vyčkávala celý červen, to, kde jsem se poprvé zamilovala, a také to, kde jsem udělala svoje největší průsery. To všechno představuje těch několik dní naplněných táboráky, spaním ve stanu a vařením v ešusu. Věřím, že ti, jež jsou z podobného těsta, a svoje mládí mohou definovati zrovna tak, vědí, o čem je řeč.

Jelikož ale ta malá, poprvé zamilovaná holka mizí kdesi v dálce, je teď na mě, abych stejně neobyčejné zážitky vytvářela pro ty mrňousky, co máme v oddíle teď. Je teď na mě, abych těmhle dětičkám připravila co možná nejzajímavější tři týdny z celých prázdnin a zároveň abych je při tom nezmrzačila, nebo jakkoliv duševně nepoškodila.

Ono takové táboření, to není jen 19 dní skotačení na zelené louce s dětmi a pár vrstevníky. To je půl roku příprav, vyrábění rekvizit, vymýšlení zápletek a her, stříhání kartiček, zařizování dřeva na stavbu, pitné vody, stavebních materiálů, jídelníčku, peněz, dopravy – a tak dále a tak dále. No prostě všeho! A když tohle všechno je hotové, tak přichází oněch (v tu chvíli už vytoužených) 19 dní, při kterých máte na starost ty roztomilé hladové krky, které se s radostí co chvíli někde říznou, nebo popálí, takže stejně neděláte nic jiného, než stříháte náplasti a pumpujete studenou vodu (jo, a nebo kroutíte klíšťaty).

Ani letos se to neobešlo bez nočního výjezdu do 30km vzdálené nemocnice. Jen si to představte. Dítě se svíjí v křečích břicha, nemůže dýchat (hysterický záchvat ze strachu) a vy jste tam sám (jakože zdravotník), s pěti vysokoškoláky, jedním zrezavělým formanem a víte, že po včerejší průtrži mračen, asi jen těžko sjedete tu zablácenou, podmáčenou cestu.

Ha! A to přesně se nám stalo. To, že náš mladý muž, nemůže dýchat, jsme tedy přiřkli hysterickému záchvatu. Ovšem píchání v břiše už tak banální nebylo. Po deseti minutách polohování a vyptávání se na typ bolesti nebylo zbytí. Zadní sedačku jsme vystlali spacáky, naložili skučící dítko a vyrazili směrem pryč z tábořiště. Jak už jsem říkala, ona rozblácená cesta, opravdu nebyla sjízdná a tak jsme museli vyrazit dolů z kopce směrem opačným – po louce.

Sjezd po louce byl naprosto hladký, až jsme narazili na elektrický plot. Tou cestou jsem jela už několikrát, takže jsem spolujezdce poinstruovala, aby vylezl ven, plot otevřel a jeli jsme po cestě dál. Normálně mívá místí farmář všechna svá stáda v jiném ohradníku na druhé straně louky, ale dnes? Blížíme se skoro už ke konci louky, když tu vidím, jak tam ty stračeny stojí a blískají na nás očičkama. Večer je asi pan majitel přemístil a tak jsme se ocitli přímo mezi nimi. Ups. Koukaly na nás, bučely a vůbec se jim to nelíbilo.

Chlapci se naštěstí díky všemu tomu drncaní udělalo trošku lépe, takže už se s ním dalo alespoň povídat. Velmi svižně jsme tedy vyjeli zpět z ohradníku a vzali to menší oklikou. Vyjeli jsme na asfaltku a hurá, za 40 minut jsme byli v Táborské nemocnici (40 minut strachu – „prosím, ať to není slepák“). Na ambulanci byli velmi svižní a milí. Avšak potom, co paní doktorka našeho malého chlapečka prohmatala, vyzpovídala a prohlásila: „Je to langoš!“ jsme se docela zasmáli. Nejspíš ho potrápil žlučník následkem tří česnekových langošů. UF!

Díky Bohu, všechno dobře dopadlo. Kdyby vás někoho zajímalo, jak vypadal náš tábor minulý rok, odkaz ZDE.

Jak jsem slíbila, zde je další z předprázdninových receptů, konkrétně na pečené jehněčí.

Pečené jehně (247):

Ingredience: jeden jehněčí zadek, sůl, 20 dkg másla, (1 dkg mouky)

Jehněčí nebo kůzlečí zadek opereme, osušíme a osolíme. Na pekáči si rozpustíme máslo, na dno vložíme 2 špejle (aby na pekáč nepřilehl). Peče se nejdříve ve vlastní šťávě, načež se obrátí, trochu podlije vařící vodou a upeče do červena. Zadeček jest upečen za 1 a ½ hodiny. Horký nakrájíme a podáváme se šťávou. Připravujeme-li více šťávy, zaprášíme ji moukou, zředíme, povaříme a procedíme. Při pečení poléváme maso často šťávou, aby nevyschlo.

Moje poznámky:

Problém číslo jedna byl, že jsme na to vynikající jehněčí měli strašnou chuť a přišlo nám (všem), že takhle, jenom na másle by ho byla škoda. Nešlo to. Přidala jsem tam několik rozmačkaných stroužků česneku. Šťávu jsem na konec moukou nezasypávala, ani necedila. Maso bylo naprosto úžasné! Měkké, šťavnaté a velmi chutné! Doporučuji. S vychlazeným cidrem, špenátem a bramborovými gnocchi - geniální. 

 

   

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 17.9.2012 12:00 | karma článku: 20,18 | přečteno: 2232x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15838x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2546x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma: 19,57 | Přečteno: 2278x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma: 15,94 | Přečteno: 2129x | Diskuse| Ostatní

Anna; Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma: 21,71 | Přečteno: 3126x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Znojemská pečeně a ovocné knedlíky (289, 290)

Už aby byly Velikonoce! Letos jsem se rozhodla držet půst, takže už skoro měsíc nejím maso a musím se přiznat, že mně, masožroutovi to opravdu činí potíže. Nejen, že nevím co si dát v restauraci, když jdu na oběd (když pominu to, že se většinou žádná vegetariánská verze ani nenabízí), ale pomalu si ani nejsem schopná uvařit, když jsem doma. Přehršle těstovinových a bramborových jídel, samá čočka, tuňák a kila zeleniny. Je pravda, že zeleninu mám ráda a tak mi její zvýšená konzumace nevadí, ale hlad mám teda pořád.

7.4.2014 v 12:00 | Karma: 18,97 | Přečteno: 2314x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Když žena rožní, rozněžní i rozhněvaného muže

Není to tak dlouho, co jsem se vypravila do Amsterdamu. Netušila jsem, že se mi můj gastronomický svět otočí naruby, ale právě to se stalo. Střetnutím mnoha náhod a štěstí (a Slow Foodu) jsem se jednoho deštivého dne ocitla u rožně, dvou cca sedmdesátikilových vepřů a měla na starost je šest hodin otáčet, topit pod nimi, mazlit je, odlupovat kůrku a sundávat hotové kousky. Byla to práce, kterou jsem si myslela, že jedno děvče nemůže zastat samo, ale věřte nebo ne, opak se stal pravdou! :)

3.3.2014 v 12:25 | Karma: 18,06 | Přečteno: 1936x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Kapoun, to je vykleštěný kohout (288)

Skončilo zkouškové, takže jsem teď strašně chytrá. Tak například, jsem takhle jednou v noci nad studiem genetiky zjistila, že slovo Mičurin není jen slovo, ale že člověk s takovým jménem byl významný ruský šlechtitel jablek. A já si vždycky myslela, že je to jen nějaká nadávka nebo zkomolenina. Omlouvám se tedy, pane Ivane Vladimiroviči Mičurine, to díky Vám máme tolik skvělých odrůd jablek.

10.2.2014 v 13:32 | Karma: 23,17 | Přečteno: 11951x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou II.

Pokračování blogu o mém výletu do Francie se z prostředí francouzského venkova přesouvá do nejromantičtějšího velkoměsta na světě. Tedy alespoň údajně nejromantičtějšího. Velká města mají mnoho společného, at už je to turistické centrum se stánky s cocacolou, matrjoškami a tričky I love ___, nebo nepořádek v méně atraktivních částech města, vždycky, když se v takovém městě trošku zorientujete, zjistíte, že mnoho rozdílů ve vaší vlastní metropoli nenajdete. S Prahou se Paříž liší v tom, že zásadní monumenty, jsou prostě o něco větší. No uvidíte sami, když se podíváte dál...

14.10.2013 v 14:00 | Karma: 24,53 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Na měsíc Francouzkou I.

Tak jsem se před měsícem vydala do Frantíkova, abych to tam pořádně omrkla. Myslím, že se mi to podařilo a podle stavu mého konta, dalo by se soudit, že jsem si pobyt v Paříži opravdu užila. Zprvu jsem měla předdomluvenou práci v řeznictví na rue de Vicor Hugo (něco jako Pařížská v Praze), ale to nedopadlo vzhledem k mé nedostatečné francouzštině a jejich potřebě mě upíchnout za kasu. Nakonec jsem si ale měsíc v zemi žabožroutů užila až do sytosti.

2.10.2013 v 12:20 | Karma: 19,22 | Přečteno: 2867x | Diskuse| Cestování

Anna; Grosmanová

Jarní dort; dědův infarkt (287)

Když se řekne „Jarní dort“, očekávali byste něco svěžího, nebo nadýchaného, zkrátka lehkého. Slovo "jarní" ve mně tak nějak evokuje svěžest. Haha. Při servírování TOHOTO jarního dortu jsem se regulérně bála, aby můj děda s babičkou nedostali infarkt. Jsou sice ještě docela dost pohodového věku i temperamentu, ale tohle by zabilo i koně.

3.6.2013 v 14:45 | Karma: 20,46 | Přečteno: 3668x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Grilovačka, ředkvičky a makovníčky (286)

U nás na škole teď bouří zkouškové, tak je ideální čas na to, si dodělat praxe na pozemcích. Posledně jsme svazkovali ředkvičky, sázeli pórek a také pleli mrkev. Já s oblibou říkám, že kdo se zemědělcem nenarodil, stane se jím na ČZU. Fotoreport ze Suchdola níže.

27.5.2013 v 13:35 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Domácí majonéza a perník (284, 285)

Kam zmizela ta holka, co prej jakože uvaří celou Sandtnerku? Nebojte, je tu. Ale jako jó, je to s ní těžký. Na blogu sice ticho po pěšině, ale ve skutečnosti jsem se nezastavila. Poslední tři měsíce lítám někde mezi Kšánovo mrazákem, Suchdolem, organizací Slow Foodí mládeže a banánovkama. Abych se vyjádřila; „Kšánovo mrazákem“ znamená - na praxi u Frantška Kšány ml. „Suchdol“ znamená - škola a „Slow Foodí mládež“ znamená - Slow Food Youth Network Prague. "Banánovkama“ bez komentáře.

6.5.2013 v 12:00 | Karma: 23,38 | Přečteno: 3247x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)

Život mě pěkně prohání. Nenudím se ani na okamžik. O víkendu jsme například naše oddílové dětičky vytáhli na hory a pěkně jsme si s nimi zablbli. Náš oddíl se jmenuje Lacerta a podnikáme s ním všechny možné vylomeniny. Jednou z nich byla právě tahle víkendová lyžovačka.

4.3.2013 v 12:00 | Karma: 18,30 | Přečteno: 2093x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Zasněžená snídaně (279 - 281)

V pátek proběhlo vyhlašování ankety Bloger roku 2012. V ženské kategorii jsem obdržela krásné třetí místo, za které jsem samozřejmě velmi vděčná a tímto chci i poděkovat všem, kteří mi věnovali svůj hlas. Jsem moc ráda, že můžu díky idnes.cz publikovat svoje blogy a tak se setkávat (ať už virtuálně, nebo doopravdy) se zajímavými lidmi. Ještě jednou díky!

25.2.2013 v 12:00 | Karma: 19,99 | Přečteno: 2298x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

"Hlavní průjezd Prahou tam udělejte!" aneb zabijačka na Václaváku

Já tomu nerozumím. Popeleční středa je čerstvě za námi a český národ juchá, slaví a přežírá se. Teda alespoň to tak vypadalo tuhle sobotu, kdy se dalo bez problémů vyrazit na zabijačku, nebo vesnický masopust. Tradice říká, že 40-ti denní půst začíná popeleční středou. A ta byla před pěti dny. Tak jak to, že se v Praze a blízkém okolí vaří ovar, plní střívka a chroupají škvarky? Upřímně, to mi trošku uniká, ale tak třeba mi to nějaký osvícenec vysvětlí.

18.2.2013 v 13:30 | Karma: 23,61 | Přečteno: 2137x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Ospalé neděle a kynutá bábovka (277)

Další díl ze seriálu "projekt Sandtnerová". V neděli se nedělá, v neděli se spí. A tak velmi stručně. Žádné zdlouhavé povídání, jen fotky a kynutá bábovka :)

11.2.2013 v 15:26 | Karma: 20,56 | Přečteno: 2229x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky