Mrkvičkový dort (255)

16. 10. 2012 13:14:37
Inspirace pro všechny, co rádi vaří. Anebo pro ty, co se rádi dívají na nacpané tváře a veselé lidi. Protože radost prochází žaludkem. Tenhle recept je jeden z těch, o který se chcete podělit, protože je prostě vynikající. Nemusíte to přehánět s rumovou ani s citronovou polevou (na mně to bylo prostě už zbytečné moc sladké), ale já myslím, že se s tím už nějak poperete.

Projekt Sandtnerová jede dál!

dortik_v.jpg

Mrkvičkový dort (255):

Ingredience na velký dort: 35 dkg cukru, 8 žloutků, 35 dkg mrkve, 20 dkg mandlí, 15 dkg strouhanky nebo piškotových drobečků, 1/8l rumu, z 1 citronu kůra i šťáva, z 8 bílků sníh

Rumová poleva: 35 dkg moučkového cukru, 1/8l rumu

Mandlové těsto: 20 dkg cukru, 10 dkg mandlí 1⁄2 bílku a 2 dkg cukru, breton

Žloutky utřeme s cukrem, citronovou šťávou i kůrou do husta. Poté přidáme opranou strouhanou mrkev, rum a se sněhem lehce zamícháme oloupané mleté mandle a strouhanku nebo piškotové drobečky. Dort upečeme ve vymazané a moukou vysypané formě na 180°C. Upečený prochladlý dort polijeme rumovou nebi citronovou polevou a ozdobíme jej malými mrkvičkami z mandlového těsta.

Mandlové těsto: opařené, oloupané strouhané mandle utlučeme v hmoždíři s cukrem, přidáme bílek a na vále zpracujeme tvárlivé těsto, z něhož děláme ozdoby na dorty. Mrkvičky obarvíme oranžovým bretonem.

insta.jpg

Moje poznámky:

Dort jsem nechtěla dělat tak veliký, takže jsem těsto rozlila i do muffinových formiček. Ty byly upečené trošku dříve. Během pečení jsem je tedy mohla s radostí ochutnávat a polévat javorovým sirupem. Doporučuji! Pokud nemáte javorový sirup, tak myslím, že s kysanou smetanou také nebude špatný. (A pokud nemáte kysanou smetanu, dejte do toho čedar, nebo sojovku)

Mrkvičky můžete buď vyrobit podle postupu, a nebo je koupit v cukrárně už hotové. Myslím, že ani jedna varianta není nedůstojná :)

dort_detaj.jpg

co_je_to_za_telatko.jpg

krajeni.jpg

Autor: Anna; Grosmanová | úterý 16.10.2012 13:14 | karma článku: 19.37 | přečteno: 2118x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ona

Jana Melišová

Keď človek páchá zlo, kde je Boh?

Má človek slobodnú vôľu? Môžeme sa nezávisle rozhodovať a ovplyvňovať smerovanie nášho života? Mám za sebou desať rokov práce kaplána vo väzení. Takže trochu viem, čo to robí alebo nerobí s človekom, keď sa dopustí veľkého zla.

29.3.2024 v 11:54 | Karma článku: 12.83 | Přečteno: 188 | Diskuse

Ivana Lance

USA Georgia vs. Česká Republika

Záleží na tom, jestli jste fanoušcci amerického sladkého a studeného čaje nebo českého piva. Po čem raději sáhnete vy?

28.3.2024 v 16:20 | Karma článku: 21.69 | Přečteno: 385 | Diskuse

Jana Melišová

Nemáte nejaké drobné?

Chcel by som si kúpiť jedlo, nepomôžete mi nejakými drobnými? Otázka, pri ktorej sa mnohí tvária, že nepočujú, prípadne od dotyčného odvracajú zrak, keďže najčastejšie sa ju pýtajú ľudia bez domova nevábneho výzoru.

28.3.2024 v 12:53 | Karma článku: 30.69 | Přečteno: 534 | Diskuse

Jana Kozubíková

kOmický blog CDLXXXI.

Už měsíc mám nový vztah. "Randíme" denně mimo víkendů, ačkoli přiznávám, že myšlenky na něj mne neopouští ani o nich.

28.3.2024 v 6:00 | Karma článku: 9.14 | Přečteno: 189 |

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 41.38 | Přečteno: 9295 | Diskuse
Počet článků 176 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3356
grosmanova.blog.idnes.cz
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...