Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koprová omáčka - moje osobní oběť (259, 260)

Pamatuji si, jak jsem ve školce a následně školní jídelně nejedla dvě jídla. Koprovou omáčku a dršťkovou polévku. Tu koprovku se do mě asi snažily chudinky družinářky vecpat opravdu vehementně, protože tu  nejím až do dnes. Na dršťky už jsem si zvykla (i když je tedy také zrovna dvakrát nevyhledávám), ale koprovka? To je nepřítel číslo jedna. No a věřte nebo ne, pro blog jsem jí uvařila. Byla to oběť. Představa, že jí ani neochutnám, mi tak nějak neseděla a tak jsem jí uvařila, ochutnala a s radostí předala jiným. Prý byla v pořádku.

Asi je na čase přiznat se k jedné zásadní věci, kterou na mě stejnak brzy asi někdo z rodiny vyslepičí…Nebyla jsem odjakživa takový mlsný a náročný jazýček (ono doopravdy nejsem ani teď, jen si na to ráda hraju).

 Ve skutečnosti jsem prý od tří do pěti let vyžadovala pouze rýži s taveňákem. Nesmělo to mít jinou barvu než bílou. Prý jsem ještě zkousla zelenou papriku, ale to bylo vše. Pak podle rodinných zdrojů nastoupilo moje takzvané „období bramborové kaše z pytlíku“. Běda jak prý byla z brambor. Tu jsem pod výhružkou trestu smrti vyžadovala další dva roky. Pak přišel velký zlom a kaši už jsem nemohla ani cítit. Místo toho jsem se zamilovala do hermelínu roztaveného v mikrovlnce. No a pak už se to pomalu začalo měnit. Uměla jsem vařit buřtguláš. Ten mě naučila máma. 

Máma tvrdí, že díky mým prapodivným stravovacím návykům a vzdoru vůči domácí kvalitní stravě přestala složitě vyvářet. Což je asi pravda, protože od doby, co jsem tu kvalitní domácí stravu (asi tak od patnácti) začala vyžadovat, si nevzpomínám, že by to s vařením pro mě nějak moc přeháněla. Asi měla vztek, že jsem celá ta léta její vynikající kuchyni odmítala a vyměňovala za pytlíkové kaše a teď jsem si vzpomněla, že bych chtěla vyvářet. Takže se jí vlastně ani nedivím.

Mno, a takhle je to se mnou, tou slečnou bloggerkou, co studuje kvalitu potravin. Haha.

Koprová omáčka (259)

Ingredience:  2 dkg másla, 3 dkg mouky, sůl, kopr, cukr, ocet, 3 lžíce husté kyselé smetany, 1 žloutek

Z másla a mouky si uděláme světležlutou jíšku, zředíme jí polévkou a povaříme. Opraný usekaný kopr do ní vložíme, podle chuti ji osladíme, osolíme, okyselíme a před podáváním zamícháme do omáčky ve smetaně umíchaný žloutek.

Moje poznámky:

Jíšková symfonie opět v jiném podání. Bez mouky prostě ani ránu. Ale jinak docela snadná omajda. 

Koupili jsme novou pánev a tak jsme ji potřebovali odpan(v)it. Proto jsme si také nedávno udělali bramborové placky (viz dále). 

Bramborové placky se škvarky (260)

Ingredience:  50 dkg brambor (vařených a lisovaných), sůl, 28 dkg polohrubé mouky, 22 dg škvarků, 3 žloutky

Ve slupce uvařené brambory prolisujeme, osolíme a dáme na vál, do připravené polohrubé mouky. Pak přidáme dobře rozsekané studené vepřové škvarečky a žloutky. Vypracujeme těsto, vyválíme z něho na pomoučeném vále plást a vykrajujeme placky. Složíme je na suchý plech a v přiměřeně teplé troubě je upečeme do růžova. Pečené potřeme sádlem  a podáváme.

Moje poznámky:

Půlku placek jsme dali do trouby a půlku jsme dělali na pánvi. Výsledek se o moc nelišil, ale shodli jsme se na tom, že z pánve nebyly tak suché. Jinak můžu říct, že nejsou špatné, ale moje nejoblíbenější asi nebudou. Z dětství mám zafixované jakési placky od mámy, které byly žluťoučké a vláčné. Takže tyto se opravdu chytit u nás doma nemohou.

Můj facebook

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 5.11.2012 11:00 | karma článku: 15,71 | přečteno: 2413x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15838x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla Rakušanovi matka oběti

25. dubna 2024  16:02

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  15:52

Aktualizujeme Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky