Špičky k sobě a pokrč kolena! (282, 283)
Znáte ten pocit, kdy jste zavázali sedmery šály, zastrčili patery košilky do oteplováků, zapnuli všechny nezapnutelné přeskáče a ještě musíte utřít dvě akutní nudle? Tak to byl náš víkend.
„Pokrč kolena, nesedej si na ten vlek, musíš jako na záchodě! (mimochodem asi nestupidnější poučka vlekařů – na záchod si přeci sedáme ne?), špičky k sobě!“ a tak dále. To všechno určitě všichni, kteří jste se někdy snažili někoho naučit lyžovat, znáte.
Naučili jsme nejen začátečníky, ale také ostřílené borce, jak být cool. Naučili jsme je sjíždět machrovinky. Kdo chceš blbnout, blbni, ale bezpečně.
(tahle poučka neplatí uplně na všechny dílčí části teenagerského dospívání :D )
Byla jsem ke konci lyžařské výpravy, na ty naše mrňata vážně pyšná. No posuďte sami.
Blogaření se tedy pro dnešek smrsklo jen na dva recepty. Je to sekaná a moučný trhanec. Obojí už jsem v jakés takés formě dělala, tohle jsou jen obdoby na totéž téma. Jsou to takové ty recepty, které se mi tu nahromadily, a nevím do jakého tematického celku je zařadit. Takže tady jsou
Moučný trhanec (282)
Ingredience: 14 dkg másla - sůl - 12 dkg cukru - 6 žloutků – 1/4 I mléka - 16 dkg mouky - ze 1/4 citr. kůru - 4 dkg hrozinek - ze 6 bílků sníh - 4 dkg másla na pekáč - 2 dkg vanilkového cukru
Do umíchaného másla přidáme na špičku nože soli, pak cukr, citronovou kůru, žloutky jeden po druhém. Vše dobře umícháme, načež přidáváme po lžicích mléko, krupičkovou mouku a naposled z bílků sníh a hrozinky. Těsto nalijeme do dobře vymaštěného pekáče a upečeme je v mírnější troubě do červena asi ¾ hod. Upečený trhanec, nakrájíme na čtverečky, posypeme jej cukrem a podáváme s kompotem.
Moje poznámky:
Stokrát lepší je trhanec tvarohový. Ale není to průšvih.
Sekaná telecí pečeně (283):
Ingredience pro 5 osob: 50 dkg telecího masa - 10 dkg vepřového bůčku - 10 dkg uzeného masa - 4 dkg housky -1 vejce - 1 žloutek - sůl- 4 zrnka tlučeného pepře - citronová kůra - 8 dkg strouhané housky- 1 bílek - 3 dkg slaniny - 3 dkg cibule - 4 lžíce bílého vína – 1/4l kyselé smetany.
Telecí maso z plece, tučné vepřové maso, kousek uvařeného uzeného masa a namočenou housku nakrájíme a dvakráte na masovém strojku umeleme. Pak přidáme sůl, tlučený pepř. citronovou kůru, vejce, žloutek a podle potřeby strouhanou housku. Směs dobře promícháme, uděláme z ní šišku, obalíme ji houskou, potřeme bílkem a pečeme ji asi 1 hod. na rozehřáté slanině s usmaženou cibulí. Mezi pečením zalijeme maso vínem a před podáváním smetanou. Upečenou pečeni nakrájíme a procezenou omáčku podáváme k ní v omáčníku.
Místo telecího masa můžeme také použíti masa hovězího a pak přidáme do sekaniny na kostečky nakrájenou slaninu.
Moje poznámky:
Naše rodina je v mnoha ohledech dost svérázná, takže ani u pojídání sekané jsme nezůstali pozadu. Dali jsme si k ní červené (vynikající) zelí. Mňam mňam. Jinak sekaná nebyla špatná, ale asi jsem si oblíbila víc sekanou s vyšším podílem vepřového.
"Some poeple are dog people, some are cat people. I am a pig person"
Anna; Grosmanová
Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?
Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?
Anna; Grosmanová
„Co mám pořád vařit?“
Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.
Anna; Grosmanová
Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.
Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.
Anna; Grosmanová
Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně
Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.
Anna; Grosmanová
Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)
Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město
Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...
Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka
Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...
U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy
U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Při nehodě se...
Záchranáři měli ve vzduchu naráz tři vrtulníky, zasahovali i na hoře Říp
V Ústeckém kraji zasahovaly v jednu chvíli tři záchranářské vrtulníky. Jeden letěl pro vážně...
V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku
Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...
Mimořádná předkolaudační sleva na byt 2kk o výměře 59,27 m2 upravené na 3kk v projektu Dubičný potok
Vrbenská, České Budějovice - České Budějovice 4
4 848 000 Kč
- Počet článků 176
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3356x
Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!
___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz
Instagram: @foodpioneer
WEB: www.foodpioneer.cz