Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Houbová omáčka a knedlík vařený v páře (248)

21. 09. 2012 13:23:41
Přiznávám, jsem houbový nadšenec. Houby ráda sbírám, jím i suším. Hledání hub je radost, dobrodružství a občas také dobrý trénink trpělivosti. Jakmile někde začínají růst houby, všechny aktivity jdou stranou a já beru nožík, košík a vyrážím. Možná jsem tuhle houbovou závislost zdědila po tátovi, nevím, ale rozhodně máme vášeň pro houbaření v rodině (počet košíků na naší půdě mluví za vše...).

muchom.jpg

hribky.jpg

Pamatuju si, jak jsem poprvé v životě našla jako asi třináctiletá kotrč (byli jsme u tety na chatě) a mamka z něj udělala naprosto luxusní bramboračku. Ani netušíte, jak jsem se na ní těšila. Teta, vracející se z práce, netušíce, že máma hrnec s polévkou postavila z plotny na linku vedle dřezu, aby vychladl, přišla a chlístla do něj pořádnou dávku JARU, ve snaze tento mastný hrnec umýt. Ano, plavaly na něm mastná oka a ano, asi vypadal, že ho někdo nechal přes noc odmočit. Ale bohužel. Byl to můj kotrč, v té úžasné bramborové polévce :(

Od té doby jsem ho pak našla už jen jednou. To jsme z něho tuším udělali kotrčovou dršťkovou. Ta byla naštěstí vynikající.

cidrer.jpg

Když jsem se minulou sobotu vydala na farmářské trhy s pocitem, že už mě přeci nemůže nic překvapit, byla jsem rychle vyvedena z omylu. Jako první jsem narazila na čerstvé slávky (ty mimochodem miluju taky) a stánek s cidrem. Dobrý. Držím se a kupuji pouze cider. Pak jsem se přemístila ke stánku s houbami, a co nevidím – KOTRČE! Kilo za 300 korun. Kupuji jednu pořádnou hlavu za 60 korun a přemisťuji se dál. Kupuji křepelčí vajíčka, rakytníkový jam a odcházím s dýňovým koláčem v ruce a prázdnou peněženkou, šťastná a vytlemená.

kotrs.jpg

To bylo ale před týdnem. Houbovou omáčku z praváků jsem spáchala až včera. Brdy a to správné malé místečko přineslo výsledky. Vynikající houbovka s knedlíkem. Mňam!

Houbová omáčka a knedlík vařený v páře:

Knedlík vařený v páře (248):

Ingredience: 6 dkg másla, sůl, 3 žloutky, 3/16 l smetany, špetka muškátového květu, 2 dkg másla, 2 rohlíky, 20-25 dkg mouky, sníh ze 3 bílků

Do utřeného másla se solí a žloutky přidáme po lžících smetanu a mouky a muškátový květ. Těsto dobře umícháme, načež do něho lehce přidáme na kostičky nakrájené, na másle osmažené rohlíky a tuhý sníh z bílků. Vlhký ubrousek (utěrku) vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme, z obou stran zavážeme a dáme do vařící vody. Přiklopíme pokličkou a takto vaříme v páře 1 hodinu. Pak knedlík opatrně vyndáme, nití nakrájíme a podáváme.

houbovka_final.jpg

Moje poznámky:

Jak vařit knedlík v páře – podrobněji ZDE.

Nejdříve mě zmátl název „vařený v páře“ a pak instrukce „dáme do vařící vody“, ale nakonec se ukázalo, že když se hrnec s knedlíkem přiklopí pokličkou, tak v podstatě půlka knedlíku je ve vodě a půlka v páře. Takže asi takhle je to míněno. Ty knedlíky předešlé se totiž vařily odkryté. Knedlík není třeba vařit celou 1 hodinu. Stačí půl hodiny. Byl moc dobrý, držel tvar, měl hezkou barvu. Já bych tam asi snesla méně másla.

Houbová omáčka (můj recept):

Houbovku podle Sandtnerky už jsem dělala, takže kdo se chcete podívat, recept je ZDE. Já jsem ale do houbovky tak hluboce zamilovaná, že jí dělám docela často, takže jsem jí už trošku vylepšila.

Na másle usmažíme cibulku a kmín (mletý i v celku), přidáme nakrájené houby (čím více tím lépe), necháme zmenšit asi na polovinu a pak zalijeme vařící vodou nebo vývarem. Vaříme asi 10 -15 minut, během čehož si vedle připravíme 1 zakysanou smetanu, se dvěmi až třemi lžícemi hladké mouky a půlkou sladké smetany. Smetany s moukou hezky umícháme a zavaříme do omáčky. Osolíme, opepříme a za občasného míchání vyvaříme (zredukujeme) do omáčku tak, aby byla pěkně hustá. Pěkně hustou, krémovou omáčku musíme ještě vylepšit kusem másla a je hotovo.

Kolik hub? Váhově nevím, ale řekněme třeba z 15-20 větších praváků?

KDO NESUŠÍ NENÍ ČECH!

533849_409750062418637_2015433346_n.jpg

MŮJ fACEBOOK

Autor: Anna Grosmanová | pátek 21.9.2012 13:23 | karma článku: 17.18 | přečteno: 2813x

Další články blogera

Anna Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma článku: 17.57 | Přečteno: 1797 | Diskuse

Anna Grosmanová

Zabijačka a České koláče II. (293)

Je čas zabijaček. Za týden tu je popeleční středa a tak je čas si dopřát ještě trochu ovárku, tlačenky a nebo kulatých makových koláčků. Já jsem podle Sandtnerky tentokrát vyzkoušela České koláče II., které jsem na zabijačku přinesla. Zároveň jsem využila situace a na naší českou zabijačku pozvala kamarády z Holandska a Německa. Všichni koukali jak diví, jak nám tu kořalka teče proudem, ale přesto zvládneme zpracovat jedno a půl prasete, jakoby nic. Sami posuďte dle fotek, jestli se nám jitrnice povedly!

11.2.2015 v 12:00 | Karma článku: 18.45 | Přečteno: 1685 | Diskuse

Anna Grosmanová

Hamburská kýta opravdu vařená v Hamburku (292)

Projekt Sandtnerová se vydal v lednu na cestu po Evropě a to rovnou po proudu Labe až k Severnímu moři. No a není přeci nic jednoduššího, než v Hamburku upéct rovnou Sandtnerčinu Hamburskou kýtu!

7.1.2015 v 14:15 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 1676 | Diskuse

Anna Grosmanová

Žloutkový krém v osmipatrovém dortu (291)

Žloutkový krém je radost. Miluju tu chvíli, kdy se „tak akorát teplé“ máslo smíchá se žloutky a cukrem. Nejen že to evokuje vánoce, ale je to prostě STRAŠNĚ dobrý.

10.11.2014 v 11:10 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 2317 | Diskuse

Další články z rubriky Ona

Jitka Štanclová

A já se tak snažila!

"Fakt, holky! Málem jsem dnes duši vypustila. Ale co bych neudělala na to naše výročí. Čtyřicet let pospolu, to je dneska až nenormální jev, že jo!"

26.7.2017 v 21:16 | Karma článku: 21.82 | Přečteno: 785 | Diskuse

Karla Bennett

Nikdy neni pozde zmenit svuj zivot.

"Laska kvete v kazdem veku a nikdy neni pozde zmenit svuj zivot," rekla mi moje kamaradka "S", kdyz pred dvanacti lety potkala o devet let starsiho 59ti leteho cerstveho vdovce.

25.7.2017 v 21:29 | Karma článku: 12.11 | Přečteno: 616 | Diskuse

Daniela Bulířová

Jak uskutečnit své sny

Jak přijít na to, co vlastně od života chci? Jak najít odpověď na otázku, kterým směrem se vydat pokud zrovna stojím na rozcestí osudu?

25.7.2017 v 8:40 | Karma článku: 5.50 | Přečteno: 205 | Diskuse

Aneta Nováková

Prostituce? Snadná práce!

Ty holky se nemají vůbec špatně. Jezdí si za vydělané peníze na dovolené, kupují značkové oblečení, šperky a užívají života plnými doušky.

24.7.2017 v 19:00 | Karma článku: 20.25 | Přečteno: 1359 | Diskuse

Ivana Dianová

Sviňucha

Nejdřív jsem si ji prohlížela z dálky, no, ze tří metrů, upřesním, a zezadu. Ten účes by se mi moc líbil: rafinovaně několika odstíny téže barvy zkrášlené vlasy do půli zad, střih tip tip. Fakt paráda!

24.7.2017 v 16:24 | Karma článku: 25.96 | Přečteno: 952 | Diskuse
Počet článků 172 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3017
Ráda vařím, je mi 23 let, cestuji po Čechách i po světě. Mám ráda přírodu, a poctivé lokální potraviny___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Napište mi

Vzkaz autorovi


Zbývá 1000 znaků.


Toto opatření slouží jako ochrana proti webovým robotům.
Při zapnutém javaskriptu se pole vyplní automaticky.


více


Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.