Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Houbová omáčka a knedlík vařený v páře (248)

Přiznávám, jsem houbový nadšenec. Houby ráda sbírám, jím i suším. Hledání hub je radost, dobrodružství a občas také dobrý trénink trpělivosti. Jakmile někde začínají růst houby, všechny aktivity jdou stranou a já beru nožík, košík a vyrážím. Možná jsem tuhle houbovou závislost zdědila po tátovi, nevím, ale rozhodně máme vášeň pro houbaření v rodině (počet košíků na naší půdě mluví za vše…).

Pamatuju si, jak jsem poprvé v životě našla jako asi třináctiletá kotrč (byli jsme u tety na chatě) a mamka z něj udělala naprosto luxusní bramboračku. Ani netušíte, jak jsem se na ní těšila. Teta, vracející se z práce, netušíce, že máma hrnec s polévkou postavila z plotny na linku vedle dřezu, aby vychladl, přišla a chlístla do něj pořádnou dávku JARU, ve snaze tento mastný hrnec umýt. Ano, plavaly na něm mastná oka a ano, asi vypadal, že ho někdo nechal přes noc odmočit. Ale bohužel. Byl to můj kotrč, v té úžasné bramborové polévce :(

Od té doby jsem ho pak našla už jen jednou. To jsme z něho tuším udělali kotrčovou dršťkovou. Ta byla naštěstí vynikající.

Když jsem se minulou sobotu vydala na farmářské trhy s pocitem, že už mě přeci nemůže nic překvapit, byla jsem rychle vyvedena z omylu. Jako první jsem narazila na čerstvé slávky (ty mimochodem miluju taky) a stánek s cidrem. Dobrý. Držím se a kupuji pouze cider. Pak jsem se přemístila ke stánku s houbami, a co nevidím – KOTRČE! Kilo za 300 korun. Kupuji jednu pořádnou hlavu za 60 korun a přemisťuji se dál. Kupuji křepelčí vajíčka, rakytníkový jam a odcházím s dýňovým koláčem v ruce a prázdnou peněženkou, šťastná a vytlemená.

 

To bylo ale před týdnem. Houbovou omáčku z praváků jsem spáchala až včera. Brdy a to správné malé místečko přineslo výsledky. Vynikající houbovka s knedlíkem. Mňam!

Houbová omáčka a knedlík vařený v páře:

Knedlík vařený v páře (248):

Ingredience: 6 dkg másla, sůl, 3 žloutky, 3/16 l smetany, špetka muškátového květu, 2 dkg másla, 2 rohlíky, 20-25 dkg mouky, sníh ze 3 bílků

Do utřeného másla se solí a žloutky přidáme po lžících smetanu a mouky a muškátový květ. Těsto dobře umícháme, načež do něho lehce přidáme na kostičky nakrájené, na másle osmažené rohlíky a tuhý sníh z bílků. Vlhký ubrousek (utěrku) vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, těsto do ní nalijeme, z obou stran zavážeme a dáme do vařící vody. Přiklopíme pokličkou a takto vaříme v páře 1 hodinu. Pak knedlík opatrně vyndáme, nití nakrájíme a podáváme.

Moje poznámky:

Jak vařit knedlík v páře – podrobněji ZDE.

Nejdříve mě zmátl název „vařený v páře“ a pak instrukce „dáme do vařící vody“, ale nakonec se ukázalo, že když se hrnec s knedlíkem přiklopí pokličkou, tak v podstatě půlka knedlíku je ve vodě a půlka v páře. Takže asi takhle je to míněno. Ty knedlíky předešlé se totiž vařily odkryté. Knedlík není třeba vařit celou 1 hodinu. Stačí půl hodiny. Byl moc dobrý, držel tvar, měl hezkou barvu. Já bych tam asi snesla méně másla.

Houbová omáčka (můj recept):

Houbovku podle Sandtnerky už jsem dělala, takže kdo se chcete podívat, recept je ZDE. Já jsem ale do houbovky tak hluboce zamilovaná, že jí dělám docela často, takže jsem jí už trošku vylepšila.

Na másle usmažíme cibulku a kmín (mletý i v celku), přidáme nakrájené houby (čím více tím lépe), necháme zmenšit asi na polovinu a pak zalijeme vařící vodou nebo vývarem. Vaříme asi 10 -15 minut, během čehož si vedle připravíme 1 zakysanou smetanu, se dvěmi až třemi lžícemi hladké mouky a půlkou sladké smetany. Smetany s moukou hezky umícháme a zavaříme do omáčky. Osolíme, opepříme a za občasného míchání vyvaříme (zredukujeme) do omáčku tak, aby byla pěkně hustá. Pěkně hustou, krémovou omáčku musíme ještě vylepšit kusem másla a je hotovo.

Kolik hub? Váhově nevím, ale řekněme třeba z 15-20 větších praváků?

KDO NESUŠÍ NENÍ ČECH!

MŮJ fACEBOOK

Autor: Anna; Grosmanová | pátek 21.9.2012 13:23 | karma článku: 19,85 | přečteno: 3739x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4480x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 907x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15838x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky