Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posvícenské koláče a dýňová polévka (211)

Podzimní náladu jsme si tak tento víkend vychutnali plnými doušky. Atmosféra vesnice, červeného listí, medového slunce, zkřehlých prstů, vydlabaných dýní a  posvícenských koláčů se postarala o parádní odpočinek a tak i trochu více sil do dalšího týdne. Škoda jen, že trošku dneska odpoledne třeba nepršelo, to by se to pak zalézalo pod peřinu jedna báseň.

Uvařila jsem dýňovou polévku. V Sandtnerce ji najdete pod polévkou celerovou, kterou už jsem dělala, ale i tak si myslím, že stálo za to si ji uvařit v téhle oranžové obměně. Nebudu lhát, normálně jsem ji udělala, ochutnala, vyfotila a pak dodělala po svém. Byla totiž trošku taková...No. Moc sladká. Taková, no, něco jí ještě chybělo. Prostě jsem do ní přidala curry a nedala jsem tam jíšku a bylo. Nedá se nic dělat. Přece si nezkazím tak dobrou polévku zbytečnou moukou navíc.

 

Dýňová polévka:

Ingredience: 3 dkg másla, 1 dýně Hokkaidó, sůl, 2-3 brambory, 3 zrnka pepře, zel. petrželka, 1/8l mléka, 1 žloutek + (jíška: 3 dkg másla, 4 dkg mouky, 2 dkg cibule)

Dýni očistíme, oloupeme (ale není to nutnost), nakrájíme na kostečky a dusíme chvíli na rozpáleném másle, načež ji uvaříme do měkka ve slané vodě s nakrájeným bramborem. Měkkou dýni i brambor prolisujeme, nebo rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku zahustíme světležlutou jíškou s cibulkou (nebo taky ne), opepříme, přidáme sekanou zel. petrželku a dobře povaříme. Do hotové polévky přidáme v mléce umíchaný žloutek a podáváme k ní kapustový svítek, smažený hrášek, nebo chlebové krutonky. Právě tak se připravuje polévka z mrkve a celeru.

 

Mojeeeeeeeee poznámky:

Zakápneme štýrským dýňovým olejem, smetanou a tradá na stůl. Absolutně upadám do lásky s touhle polívkou!

Nedivte se, tyčový mixér není Sandtnerčina terminologická klička pro nějaký záhadný kuchyňský nástroj, ale opravdu tyčový mixér. Když už tady ty recepty po mě lidi vařej, tak ať vědí jak na to. Herdek Sandtnerku má doma každej druhej, tak ten originální recept si kliďánko najděte tam, ale sem prostě zkrátka a dobře budu psát tu použitelnou, říkejme tomu pro mně za mně moderní verzi. Dříve jsem měla pocit, že sem musím doslovně psát tu verzi ze Sandtnerky, ale říkám, spousta lidí podle toho, co je tady na blogu vaří, tak ať vědí jak to co nejlíp udělat. Když mám doma tyčový mixér, tak to přeci nebudu pasírovat. :)

Rrrrrrrrychlé koláčky (211):

Ingredience: 30 dkg polohrubé mouky, sůl, 12 dkg másla, 3 dkg cukru, 2 dkg droždí, citronová kůra, vanilka, 1/8l sladké smetany, 2 žloutky, 1 žloutek na potření, zavařenina, nebo tvarohová nádivka

Do prosáté polohrubé mouky rozsekáme máslo a droždí. Přidáme sůl, citrónovou kůru, vanilku, cukr a studenou sladkou smetanu, ve které jsme umíchaly žloutky. Těsto dobře zlehka vypracujeme a hned z něho děláme malé bochánky a tvarujeme koláčky, které dáme vykynout. Poté okraje potřeme žloutkem, důlky zavařeninou, nebo jinou nádivkou a dáme péci na 180°C do zlatova.

Mojeeeeee poznámky:

Opravdu abnormálněrychlé. Za hodinku (ani ne), bylo nakynuto a hned se mohlo péct. Byla to jednoduchá rychlovka. Koláčky chutnaly skvěle, doporučuji vřele!

HAF! DEJ MI TAKY JEDEN!

NEBO SI HO VEZMU SAMA!

Pes mi je málem snědl, než jsem se stihla vydrápat na židli, ze které jsem se to jala fotit. ufuf. Nakonec jeden lehoulinký (ale opravdu lehoulinký) kopaneček vše vyřešil.

Autor: Anna; Grosmanová | pondělí 7.11.2011 13:00 | karma článku: 18,34 | přečteno: 2494x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4482x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 909x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15840x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2547x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

V centru Hradce hořelo podkroví domu, obyvatelé bytů se vrátit nemohou

2. května 2024  10:22

V historickém jádru Hradce Králové vyhořelo podkroví nad dvoupodlažním domem. Když hasiči dorazili,...

Politolog: Dělníci opustili levici a míří k populistické tyranii většiny

2. května 2024

Vysíláme Letošní evropské volby by mohly překreslit politickou mapu starého kontinentu. Posilují totiž...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky