Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velmi originální bábovka se šlehanou smetanou (162)

Než se přihrnula ta popeleční středa, tak jsem včera ještě udělala bábovku a bůček se zelím a knedlíky. Zhruba tak v 23:50 jsem to snědla a teď už mě čekají jen samá postní jídla. Takže hurá do nich!

Bábovka se šlehanou smetanou (162):

Tlučený prosátý cukr, citronovou kůru, hořkou mandli, tlučenou vanilku a žloutky třeme v míse pilně 25 minut. Pak přikapeme do těsta citronovou šťávu a lehce, dosti rychle přidáme tuhý sníh z bílků a krupičkovou mouku. Plechovou formu na bábovku neb formu na biskupský chlebíček VMVM, těsto do ní nalijeme a bábovku pečeme v přiměřeně vytopené troubě ½ - ¾ hodiny. Upečenou, prochladlou bábovku vyklopíme. Úplně studenou, nejlépe druhý den, na širší straně (při pečení vrch) seřízneme asi na 1 cm. Vnitřek bábovky neb chlebíčku opatrně vydlabeme, načež vzniklý prostor naplníme slazenou smetanou, přiklopíme seříznutým těstem a bábovku polijeme čokoládovou polevou. Když poleva oschne, upravíme bábovku na mísu vyloženou ozdobným papírem.

Poznámka: Těsto se sněhem a moukou nikdy již nemícháme, nýbrž jen lehce přehazujeme, protože by zřidlo a nebylo by již tak kypré.

Rozpočet: 15 dkg tluč. cukru, ½ citronu kůra, 2 cm vanilky, 6 žloutků, 1 hořká neloupaná mandle, ½ citronu šťáva, ze 6 bílků sníh, 15 dkg krupičkové mouky, 2 dkg másla, 3/8 l šlehané smetany, 4 dkg cukru do ní.

Moje poznámky:

Hořká mandle. Už dříve zmiňovaná, nedostupná, nekoupitelná hořká mandle. Noční můra a zároveň výzva. Nedávno jsem ale dostala nových informací o této zapovězené komoditě. Amygdalin, obsažený v hořkých mandlích (roste na normální mandloni, ale najde se jin zřídkakdy) by totiž v lidském těle mohl vyvolat reakci, která by amygdalin rozložila na kyanovodík, žímž bychom se mohli snadno otrávit. Proto se hořké mandle neprodávají a jsou prý snad i dokonce zakázané. Každopádně! Čímže se to dají hořké mandle nahradit/vzdáleně připodobnit? Jádry švestek.

To prý učenkyně paní Kejřové za dávných časů trávily večery tlučením švestkových pecek a vybíráním jejich jader. Nu což, asi už vím, co budu dělat příští zimu :D

Nevěřili byste, ale bábovka zmizela tak rychle, že jsem nestihla ani nikoho s ní vyfotit, dokonce na ní nepřišla ani poleva. Určitě doporučuji, vyzkoušejte! Jen asi když jí polejete polevou , bude vám lépe držet. Mě osobně se lehce rozpadala (odpadala uříznutá část), ale i tak mi moc chutnala.

Nevěděla jsem co s vydlabanými zbytky, tak jsem je smíchala se zbylou smetanou a snědla jen tak. ÁÁch.

Jo a to jsem vám ještě nevyprávěla, jak jsem tu bábovku dopekla v pondělí v jedenáct hodin, s plánem, že jí ráno rozříznu a naplním. Haha, ó jak jsem byl naivní. O půlnoci, jsem vyhopsla z postele, po asi půlhodině přemlouvání sama sebe, že přeci nejsem tak posedlá, abych to musela jít dodělat...

No a samozřejmě že jsem vstala! Ještě v půl jedný jsem našlehala smetanu a bábovku dodělala. Ráno přišla k chuti a večer jsem se mohla tedy pustit do toho "knedla zela". Masopustní knedlo zelo bylo supr, hodím ho sem ale až večer...:)

Teď už není čas na žádné vykecávání a upravování fotek.. Takže jen bábovka. :)

(Teda né) Vlastně jsem se chtěla ještě pochlubit svým nedělním/pondělním francouzským počinem. QUICHE! Premiéra mého quiche proběhla nádherně hladce a výsledek byl nad očekávání. Na dni frankofonie (něco jako den němčiny, akorát pro francouzské třídy) jsem prodala všechen do jednoho (uznávám, trošku mi pomohly transparenty Soldát doporučuje po celé škole :D) - díky Soldáte! Takže tady je pár fotek ze dne frankofonie jako bonus :)

a ted honem honem zpatky do školy...uff

Autor: Anna; Grosmanová | středa 9.3.2011 14:20 | karma článku: 19,64 | přečteno: 3057x
  • Další články autora

Anna; Grosmanová

Proč už Česko není soběstačné v produkci potravin? A hrozí jejich nedostatek?

Já sama nevím. Ale ze zpráv nejen ze zahraničí je zjevné, že je třeba nastražit uši a vznést dotazy. Jaká je tedy situace ve světě a v Česku?

17.4.2020 v 11:00 | Karma: 24,31 | Přečteno: 1289x | Diskuse| Ekonomika

Anna; Grosmanová

„Co mám pořád vařit?“

Po prvotním šoku z přepadové virové okupace, přichází, jak se dalo čekat zákopová válka. Zákopová válka je ovšem jen pro vytrvalé. A tak jestli mezi vytrvalé typy nepatříte a připadáte si paralyzovaní nabízím inspiraci.

20.3.2020 v 17:10 | Karma: 17,97 | Přečteno: 4486x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Skladování jídla doma? Desetkrát větší šance, že se vyhodí.

Nikdy více, za posledních 30 let, nebylo třeba dávat pozor na to, aby se nám doma potraviny nekazili jako dnes. Jak na skladování potravin? A předně těch momentálně nejohroženějších? V tomto popisném návodu.

18.3.2020 v 10:45 | Karma: 8,66 | Přečteno: 911x | Diskuse| Hobby

Anna; Grosmanová

Jídelníček na 14 dní, aneb jak nakoupit rozumně

Doma je nečekaně celá rodina, a tak to asi bude měsíc. Jak si naplánovat jídelníček a podle toho nákup, aby to mělo smysl, nestálo to moc peněz a času? Abyste nenakupovali zbytečnosti, co se zkazí a co nikdo nebude chtít jíst.

13.3.2020 v 14:30 | Karma: 36,29 | Přečteno: 15850x | Diskuse| Ona

Anna; Grosmanová

Třený knedlík k zajíci na smetaně (294)

Změna editoru na tvorbu článků a pozvání na Expo s prezentací o projektu Sandtnerová, mně nečekaně donutila se zase rozhýbat. Ku třístovce opravdu pomalu (haha Slow Food), ale jistě. Kdo z vás projekt Sandtnerová neznáte - ZDE!

16.6.2015 v 11:30 | Karma: 20,21 | Přečteno: 2548x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:14

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968

18. května 2024  20:43

Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...

Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil

18. května 2024  20:21

Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...

V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště

18. května 2024  11:19,  aktualizováno  20:14

Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...

  • Počet článků 176
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3356x
grosmanova.blog.idnes.cz


Anna Grosmanová? Cože, kdo? Studovala kvalitu produkce, před dlouhými lety psala foodblog, začala podnikat s vývary, provázet turisty po Praze a momentálně je na mateřské. Jinak řečeno, miluje vaření a nové výzvy. Hurá do toho!

___________ FACEBOOK: grosmanova.blog.idnes.cz

Instagram: @foodpioneer

WEB: www.foodpioneer.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky